Работата, удостоявана с Нобелови награди е съсредоточена в малка част от научните области

Клъстерна карта на публикациите в различните научни области. Изображение: journals.plos.org

 

От 114 научни области само 5 от тях представляват повече от половината Нобелови награди, присъждани от 1995 до 2017 г.

През този период трудът, който е бил отличаван с Нобелова награда за медицина, физика или химия, е групиран само в няколко научни дисциплини. Джон Йоанидис от Станфордския университет и негови колеги представят тези констатации в списанието с отворен достъп PLOS ONE.

 


РЕКЛАМА:

***

Широко считана за най-известното и престижно отличие в науката, Нобеловата награда признава научната работа, която има забележително въздействие. Докато повечето работи в областта на природните науки или биомедицината теоретично биха могли да бъдат възнаградени, някои твърдят, че дадени области са по-заслужаващи. Независимо от това, подобен дебат би се възползвал от по-доброто разбиране дали някои области наистина са почитани повече от други.

 

За да изясни дали Нобеловите награди обикновено отиват в определени области, Йоанидис и колегите му избраха ключовия документ, свързан с присъждане на Нобелова награда, публикуван от всеки научен лауреат, присъден от 1995 до 2017 г. След това те отбелязаха къде всяка от тези публикации попада в карта на научните области създадена от 63 милиона статии, публикувани за същия период. Данните са получени от Scopus, изчерпателна база данни с научни публикации.

Цялата статия виж в безплатния брой посветен на Нобеловите награди през 2020 г. (свали от тук>>)

Този (безплатен) брой е посветен на Нобеловите награди проведени през 2020 г. Предстоят няколко специализирани броя на „Българска наука“, които ще са напълно безплатни за четене и ще покажат някои от най-интересните моменти от миналата (2020) година.

Идеята на този брой е да събере на едно място всичко необходимо, което е нужно да знаете за самите Нобелови награди, провеждането им и кой ги спечели в годината на Ковид (2020).

В българското интернет пространство липсва толкова подробно предоставяне на информация по този въпрос и за това се наехме да преведем и съставим броя.

ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО В PDF >> 

Изтегли в ePub >>

Изтегли в mobi >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: