Д-р Илиян Попов от ЦК „ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия“

 

Илиян Попов е изследовател в Център за компетентност „ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия“ създаден по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в чиито лаборатории се провеждат електрохимични експерименти, изследват се батерии, суперкондензатори и други електрохимични системи. По-конкретно той се занимава с батериите метал – въздух, за които смята, че предстои да бъдат следващото поколение батерии и да направят бум като литиево-йонната система преди години.

В свободното си време обича да се разхожда сред природата, да слуша музика и да ходи на рок и метъл фестивали, да пие бира с приятели, както и да чете книги.

Роля в проекта


РЕКЛАМА:

***

В центъра за компетентност „ХИТМОБИЛ – Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия“ изследва иновативната система олово-въздух, която е абсолютна новост и в световен мащаб. Учените смятат, че тази система ще позволи по-лек преход на съвременната икономика от въглеродна към зелена икономика, за каквато толкова много се говори в ЕС през последните години.

Интересен факт

Хората може и да не са много запознати, но батерията всъщност не е нещо съвременно. Първата открита батерия е на повече от 4000 години, тя е открита на територията на днешен Ирак. Тя представлява глинен съд, в който са потопени два различни метала и когато в него се сложи течност се получава електролит и съответно – електродвижещо напрежение, до около 0.5 волта. Въпросът за предназначението на този артефакт е дискусионен. Част от учените смятат, че е била използвана за галванизация, докато други считат, че е използвана с лечебна цел.  

Очаквания за бъдещето

Д-р Попов смята, че проектът ХИТМОБИЛ ще доведе до значително по-висококачествена наука, която учените биха могли да произведат. А тази наука от своя страна директно да може да отиде в практиката. Тоест – да е свързана с бизнеса, да подпомогне младите учени и да им даде необходимата техника за да могат да направят своите иновации.

 

Всички интервюта вижте в броя Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Повече вижте тук: https://nauka.bg/licata-opnoir-avgust/


Европейска нощ на учените 2022 г.: