Търсене
Close this search box.

Пяна от растителни масла – ефективна колкото хербицид

Пяна от растителни масла – ефективна колкото хербицид

Пяна от растителни масла – ефективна колкото хербицид

Пяна от растителни масла – ефективна колкото хербицид


Направи дарение на училище!***

 

Плевелите са част от зелените площи, като се конкурират с културните растения за природни ресурси, правейки наложително използването на хербициди. Все повече държави се опитват да забранят тези средства за справяне с плевелите и в частност глифозат, вследствие натискът от нарастващата „пушилка” от публично недоволство, свързано с последиците от тези химични средства върху околната среда.

Хербицидите имат вредно последействие върху околната среда, още повече, че са скъпи и плевелите придобиват резистентност към тях.

В миналото учените са опитвали да унищожат плевелите с пара или топла вода. Тъй като топлината отивала в атмосферата, преди да навлезе в проводящите тъкани на плевелите, този подход е имал ограничен успех. Това от което са се нуждаели е субстанция, задържащата топлината за дълъг период от време.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Тук на помощ вече идва Foamstream.

Разработена от британската земеделска компания Weedingtech, тази смес включва пяна от растителни масла и захари, смесени с гореща вода. Пяната формира изолиращ слой, поддържащ топлина върху плевелите достатъчно дълго, за да премине от листата, през флуема, докато стигне до корените. След действието си пяната изсъхва и се разгражда в почвата.

Това я прави потенциално приложима, дългосрочна, с най-ниска себестойност алтернатива на използването на хербицидни химични средства.

 

 

Като част от проучване, проведено наскоро от учени в Селскостопанският Университет в Атина, Foamstream е използвана за контрол над див синап (Sinapis arvensis), в избрани участъци в две маслинови градини в Южна Гърция. Провели са се 6 опита с 3 повторения. 

В други контролни участъци, в същите градини, изследователите  са приложили косене, покриване с мулч, пеларгонова киселина и глифозат.

Повече за изследването може да разберете в журнала Smart Agricultural Technology -https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772375522000284.

Ефикасността на Foamstream почти съвпада с ефикасността на третиранията с глифозат, така че тази пяна би заменила този вредящ на околната среда пестицид.

Според учените обаче, са нужни повече проучвания, включително и как технологията работи върху други видове плевели.

 

Кирил Кръстев


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.