Пукнатини в Антарктика

antark_lednik.jpg

http://image.nauka.bg/geo/antark_lednik.jpgАйсберг с площ от около 900 кв.км., която е равна приблизително на площта на повечето от големите западни градове, се опитва да се отцепи от ледената шапка на Антарктида. Ако това се случи, очакваното време е около Нова година. Учени от НАСА наблюдават от известно време голяма пукнатина в дрейфуващите ледова на ледника Пайн – Айлънд (Pine Island), която непрекъснато се разширява и е възможно да доведе до отцепване на огромния айсберг с размери 30 000/60 метра. Ледникът Пайн Айлънд е един от традиционните „генератори” на айсберги – от него се образуват повече от 10% от всички айсберги от т.нар. Западно-Антарктически леден щит, но в настоящия случай впечатляващи са размерите на евентуалния бъдещ леден остров, който ще заплува из Тихия океан.

Мнозина отдават случващото се на глобалното затопляне, но мнението на учените от проекта НАСА-леден мост (NASA – Icebridge) смятат, че това е част от съвсем естествен цикъл, случващ се веднъж на 10 години. Последният път, когато от същия ледник се е откъртил голям масив лед е през 2001 г.

Тези, които се боят от глобално затопляне, трябва да знаят, че ледникът е изключително малък за антарктическите мащаби. Имайки предвид и системността на явлениято, то място за притеснения очевидно няма. Природата е преди всички динамичен организъм и на някои от промените й свидетел може да стане едно поколение, но глобалните страхове остават единствено за сметка на страхуващите се.

 

 


РЕКЛАМА:

***

 

 

http://image.nauka.bg/geo/antark_lednik1.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.: