„Пътешественикът“ Наблюденията на един американец в изгнание

„Пътешественикът“

Наблюденията на един американец в изгнание
от
Майкъл Катакис

Прикачено изображение

Ако искате да знаете какво чувства и мисли светът, не политиците, а младата жена мохамеданка от Монпелие, момчето от Сиера Леоне, танго танцьорите в Париж,  кубинските рибари, тогава тази книга е за вас. Майкъл Катакис се среща очи в очи с хората и разказва за най-съкровените им моменти, за най-дълбоки им страхове и най-големите радости. Понякога трагични, понякога забавни и очарователни истории. В една малка книжка, може да бъде усетен целият свят. Само разгърнете и ще откриете Лондон, Ню Йорк, Женева, Истанбул, Хавана, Африка…

     Майкъл  Катакис пътува, снима и пише за пътуванията си. „Пътешественикът” се състои от етюди, писма, есета, записки от дневник, миниатюри за места, които авторът е посетил и впечатленията му от тях. Това е една проницателна и просветляваща книга за света, където авторът разказва за епизоди от живота си и размишлява върху вълнуващи морално-етически, политически и общочовешки проблеми. „Пътешественикът” не е роман, нито пътепис или туристически гид. Записките в книгата са лични и съкровени споделяния като писма от скъп и близък приятел, от което идва непосредствеността и интимността на творбата. Книгата е по своему поетична и емоционална, представена през призмата на мъжката чувствителност – на мъжа пътешественик. Силата на „Пътешественикът” идва от спонтанната и убедителна искреност на автора, който освен това е и талантлив фотограф. Снимките, които присъстват в книгата, допринасят за създаването на една цялостна и завършена картина на света.


РЕКЛАМА:

***

     Катакис е безспорно автор, който умее да пише. Притежава завладяващата способност да почувства най-същественото за мястото и да го предаде по уникален начин на читателя. Гласът на автора е такъв, че почти те кара да помиришеш билките, тревата или прашната земя. Типично за Катакис е, че винаги представя на преден план хората, които среща по пътя си.   Неговият начин на писане поражда истинска наслада и жажда за пътешествия.

  „Майкъл Катакис има свободно от предразсъдъци съзнание и голямо сърце. Той непрекъснато открива, никога не предполага, винаги научава нещо, никога не проповядва… Майкъл ни кара да гледаме хората в очите. Да си спомним, че всеки човешки живот е огледало на нашия собствен. ”Пътешественик” е произведение на порядъчен и честен човек в свят, където измамата и непорядъчността са придобили прекалено голямо влияние. Ако искате да се уверите, че думата „хуманност” все още значи нещо, отворете тази книга.”

                                 Майкъл Пейлин в предговора на „Пътешественикът”
                        

За  автора: Фотограф и писател, Майкъл Катакис пише и снима за различни култури и географски локации през последните 25 години. Той има гръцки произход, но е роден и живее в Щатите. Пътувал е къде ли не – в Китай, Западна Африка, Кореа, Филипините, Тайван, Италия, Мексико, Гърция, Куба. Преподава в университетите в Калифорния, Монтана, а университетът в Южна Калифорния го удостоява със сертификат за отличие в преподавателската дейност. От 2008 г Британската библиотека съхранява голяма част от снимките и ръкописите на Майкъл. Първата му книга е публикувана през 1988 г. и се се нарича „В памет на виетнамските ветерани”. Тя е двугодишно проучване, основано на интервюто и фотографии с хора, засегнати от войната във Виетнам. Снимките на Майкъл Катакис са включени в стотици изложби, книги и албуми. През 1989 година творбите му присъстват в каталога „75 години фотография с Лайка”, през 1991 някои от неговите работи са избрани за календар на Амнести Интернешънъл. През 1999 г. Катакис става член на Географското кралско дружество в Англия.

Купи:

http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=28971


Европейска нощ на учените 2022 г.: