Птеранодонът – едно от най-големите летящи влечуги, живяли някога

Птеранодонът – едно от най-големите летящи влечуги, живяли някога

Птеранодонът – едно от най-големите летящи влечуги, живяли някога

Птеранодонът – едно от най-големите летящи влечуги, живяли някога


Направи дарение на училище!***

 

Това изчезнало летящо влечуго е птерозавър, потомък на птеродактилa. Родът Птеранодон включва някои видове големи птерозаври от периода Креда в Северна Америка. Името му Птеранодон означава „крило без зъб“, тъй като птеранодонът е бил месояден, но без зъби. Хранел се е с риба, раци, мекотели, насекоми, както и с мърша. Можел е да ловува като съвременния пеликан, като улавял рибата на повърхността на океана и я поглъщал цяла.

Птеранодонът, като реещо се животно, можел да лети на дълги разстояния според въздушните течения, както и е бил способен да се придвижва на крака по земята. Това огромно крилато същество е имало големи, но леки крила и вероятно полуизправена стойка. 

           


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Размахът на крилата му бил огромен и по-дълъг от този на всяка известна птица, а те били покрити с кожена мембрана, която се простирала между тялото, горната част на краката и удължените му четвърти пръсти, а от останалите му пръсти стърчали нокти.

Някои птеранодони имали голям, дълъг гребен в задната част на главата, който можел да се използва като кормило при летене или вероятно притежавал сексуална характеристика. Птеранодонът нямал зъби, но притежавал дълги и мощни беззъби челюсти. Имал е добро зрение.
В САЩ и Англия са открити много вкаменелости на птеранодони, а първият череп на птеранодон е открит в Канзас през 1876 г.

 


Превод: Айтен Кязимова

Източник: http://www.prehistory.com/pteranodon.htm

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.