Първата трансплантация на черепна кост и скалп

За първи път в световен мащаб се присаждат череп и скалп, което „съживява” мъж от американския щат Тексас. Възстановяващият се от рак пациент Джеймс Бойсън е „безкрайно благодарен” след като получава донор за горната част на главата в същия ден, когато му трансплантират бъбрек и панкреас.

Джеймс Бойсън, 55 годишен софтуерен специалист от Остин, получава черепнолицева тъкан едновременно с бъбрек и панкреас, като операцията продължава почти един ден в болница Houston Methodist.

„За този пациент това означава нов живот”, казва д-р Джеси Силбър, пластичен хирург, който е бил един от водещите лекари, осъществили сложната операция. „Той имаше множество разсейки от туморното образувание на черепа и скалпа, които са третирани с хурургическа намеса и радиоактивно излъчване, причинявайки му голяма рана, стигаща почти до мозъка.”

От снимка на Бойсън след операцията се вижда шев във формата на кръг около цялата горна част на главата, около 2,5 см над ушите, където трансплантираните череп и скалп били прикрепени.

Бойсън вече имал трансплантирани бъбрек и панкреас, но те не функционирали. Хирурзите са осъществили всички транспалантации, използвайки един и същ донор, защото по този начин има най-голям шанс да се предотврати отхвърлянето от организма на ораганите и тъканите.

„Изумен съм колко добре се чувствам и съм безкрайно благодарен, че имам шанс отново да правя нещата, които обичам и да бъда с хората, които обичам”, казва Бойсън.


РЕКЛАМА:

***

След изписването от болницата, пациентът е прекарал следващите няколко седмици в център за хора, възстановяващи се след трансплантации. Координирането и планирането на операцията е отнело повече от две години. Повече от 50 здравни специалисти са били включени в интервенцията, сред които опитни лица  по микро-, невро- и реконструираща хирургия.

Превод: Лучия Минкина

Източник: The Guardian


Европейска нощ на учените 2022 г.: