Прозявката служи като термостат на тялото

images.jpg

http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/images_0.jpgХората и животните се прозяват не само, защото са уморени или скучаят. Така тялото охлажда мозъка, според американски учени.
Точно като компютрите, и мозъкът работи най-добре, когато е хладен. Натоварването му обаче води до прегряване, което намалява способността му за обработване на постъпващата в него информация.
Когато главата се загрее, прозявката действа като природен „термостат“, който пуска хладен въздух и мозъкът се връща към здравословната температура, обясняват учени от университета „Принстън“.
Тяхното изследване със 160 доброволци показа, че хората се прозяват почти два пъти повече през зимата, когато тяхната телесна температура е по-висока от околния въздух, отколкото – през лятото.
Когато е топло, ползата от прозявките е по-малка, защото вдишаният въздух е топъл като тялото.
Температурата на мозъка зависи от това, какъв обем от информация обработва, от температурата на кръвта и скоростта, с която тя влиза в мозъка. Прегряването на мозъка предизвиква сънливост. Това е и причината да се прозяваме, когато ни се доспи.

Неделин Бояджиев
По материали от:
 http://www.telegraph.co.uk/


Европейска нощ на учените 2022 г.: