Проучване: Щастливите крави произвеждат по-качествено мляко

Ежедневното инжектиране на серотонин (химикал в естествена форма, асоцииран с чувството на щастие) показва растеж на нивата на калций както в кръвта, така и в млякото на млекодайните крави. Тези резултати биха могли да доведат до по-добро схващане на това как да подобрим здравето на кравите, които произвеждат мляко.

cowhero2

Между 5-10% от популацията на млекодайните крави в Северна Америка страда от хипокалциемия, при която нивата на калций са твърде ниски. Рискът от това заболяване е особено висок непосредствено преди и след раждане.

Макар и да има изследвания, които се занимават с лечението на хипокалциемията, едва малка част от тях е фокусирана върху превенцията от нея.

Опити с гризачи показват, че серотонинът играе важна роля за поддържането на нивата на калция.


РЕКЛАМА:

***

Уповавайки се на тях, екип от учени от университета Уисконсин-Мадисън изследва потенциала на серотонина за увеличаване на нивата на калций както в млякото, така и в кръвта на млекодайните крави.

Изследователите инжектирали химикал, който се преобразува в серотонин, в 24 млекодайни крави, които били в готовност за раждане. Половината от тях били Джерсей, а останалата половина представлявали видове от Холщайн – две от най-широко разпространените породи.

Нивата на калций в млякото и в циркулиращата кръв били измервани в течение на експеримента.

Макар серотонинът да обогатил цялостното ниво на наличие на калций и в двата вида,  до този резултат се стигнало по протижовополжи начини.

Третираните със серотонин крави Холщайн имали по-високи нива на калций в кръвта, но по-малко калций в млякото.

Резултатите след третирането на кравите Джерсей били точно обратните и по-високото съдържание на калций в млякото им било особено явно на тридесетия ден на кърмене – това подсказва ролята на серотонина за поддържането на нивата на веществото през цялото време на кърмене.

“Изучавайки двата вида, ние имахме възможността да открием, че регулацията на нивата на калций е различна за всеки един от тях”, твърди водещият автор Д-р Лаура Хернандез от отдела по химия на млякото в университета Уисконсин – Мадисън.

“Серотонинът увеличи калция в кръвта при Холщайн и калция в млякото при Джерсей. Редно е да отбележим, че третирането със серотонин нямаше ефект върху добива на мляко, приема на храна или върху нивата на хормоните, необходими за кърмене.”

 

Откритията са публикувани в изданието на Journal of Endocrinology (Списание за ендокринология) от 01.07.

Превод: Надя Иванова


Европейска нощ на учените 2022 г.: