Проучване показва, че здравословната граница за работа е 39 часа седмично

Професор Lyndall Strazdins. Credit: Stuart Hay, ANU
Професор Lyndall Strazdins. Credit: Stuart Hay, ANU

Хората, които работят повече от 39 часа седмично, излагат здравето си на риск, се твърди в ново проучване на Австралийския национален университет.

Изследването показва, че за здравословен живот лимитът на работата трябва да бъде 39 часа на седмица вместо 48 часа, както е международно прието от около 80 години насам.

Водещият изследовател д-р Huong Dinh казва, че двама на всеки трима австралийци, заети на пълно работно време, работят повече от 40 часа седмично, като дългият работен ден е по-голям проблем при жените, които са ангажирани с повече задачи у дома.

„Дългите работни часове вредят на психическото и физическото здраве на човека, защото му остава по-малко време да се храни добре и да се грижи за себе си правилно“, каза д-р Dinh.

Според изследователя за жените здравословната граница на работа е 34 часа на седмица, като се вземат предвид другите им ангажименти. При мъжете лимитът като цяло е до 47 часа на седмица, защото те прекарват много по-малко време в грижи за децата или домакинска работа, отколкото жените.


РЕКЛАМА:

***

„Въпреки факта, че средно статистически жените са квалифицирани също колкото и мъжете, те обикновено заемат по-ниско платени позиции и имат по-малко независимост в сравнение с тях, а те прекарват много повече време в грижи за децата и домакинска работа,“ казва д-р Dinh.

„Като се имат предвид допълнителните изисквания, наложени към жените, не е възможно те да работят толкова дълги часове, както работодателите им често очакват, без да направят компромис със здравето си.“

Изследването използва данни за около 8000 австралийски възрастни, получени в хода на проучване за динамиката на домакинствата, доходите и труда в Австралия.

Друг от изследователите от Австралийския национален университет – професор Lyndall Strazdins, казва, че Австралия трябва да разреши някои от по-големите проблеми, които влияят върху баланса в работата и семейния живот.

„Необходимо е Австралия да направи повече, за да се промени отношението към работата и да се насърчат мъжете да прекарват повече време в грижа за децата без негативни последствия на работното им място или предразсъдъци. Австралийците също трябва развенчаят широко разпространеното схващане, че е необходимо хората да работят дълги часове, за да вършат добре работата си“, каза тя.

Превод: Цветелина Христова

Източник: Medical Express


Европейска нощ на учените 2022 г.: