Проучване открива връзка между диетичните напитки и апоплектичните удари, които предизвикат деменция

Мислехте си, че ще живеете пълноценен живот и ще намалите приема на захар до нула, преминавайки към газирани напитки без захар? Де да беше толкова просто.

Ново проучване показва, че това, което вероятно е добро за вашата талия, може да представлява проблем за мозъка ви по-късно.

Като част от редица научни проучвания за това как сладките газирани напитки повлияват на мозъка, Медицинското училище към Бостънския университет използвало обзора, за да идентифицира някакви дълготрайни неврологични ефекти от консумирането на напитки, изкуствено подсладени с вещества като аспартам и захарин.

Участниците били взети от перспективния Framingham Heart Study Offspring cohort – група от 5 000 мъже и жени, които доброволно са дали информация за живота си от 1971 година насам.


РЕКЛАМА:

***

Екипът изследвал 2 888 членове на групата на възраст над 45 години за признаци на удар и открили 97 случая (от които 87 имали съсиреци, които ограничавали потока на кръвта, наречени исхемични инсулти).

Общо 81 случая на деменция били открити сред 1 484 души на възраст над 60 години, като 63 от тях имали симптоми, съвместими със заболяването Алцхаймер.

След това използвали въпросници, които участниците попълвали на няколко етапа от живота им през период от 7 години, за да определят хранителния им прием.

Пресмятайки броя, и вземайки предвид фактори като възраст, образование, калориен прием, пушене и упражнения, изглежда че ако пиеш поне по една диетична напитка на ден, е три пъти по-вероятно да получиш исхемичен инсулт – състояние, което предизвиква деменция или Алцхаймер.

От друга страна, паралелно изследване се провалило в откриването на доказателство, че пиенето на напитки със захар повишава риска от удар или деменция.

Преди да изтичате до хладилника и да излеете няколко литра от Pepsi Max в мивката, важно е да погледнем всичко това в перспектива.

Първо, три пъти повече съвсем малък риск си е все пак малък риск.

„В нашето изследване 3% имаха скорошен удар, а 5% бяха развили деменция, така че все още говорим за малък брой хора, които получават удар или деменция“, казва главният изследовател на проучването Matthew Pase.

И разбира се, съществува важната мантра „корелацията не е причина“. Докато статистиките предполагат, че нещо може да се случи, това не чертае задължително права линия от подсладителя до удара.

Проучването също било и ограничено до данни, които вече са били събрани като част от Framingham Heart Study, създадено предимно от хора от европеидната раса.

Следователно културата може да съдържа някои важни детайли, особено като се имат предвид разликите в приема на захарни напитки чисто демографски, отбелязват изследователите.

Също няма никакъв признак дали специфичен изкуствен подсладител е виновен, след като участниците не отбелязват разнообразието от консумирани напитки.

Но със съобщенията за общественото здраве, които насърчават хората да отслабват, може да си струва осмислянето на потенциалното влияние на това, че хората приемат все повече напитки без захар, което не е напълно безопасно за здравето.

„Нашето изследване показва, че има нужда да се правят повече проучвания в тази сфера, като се има предвид колко често хората консумират изкуствено подсладени напитки“, казва Pase.

„Доказано е, че нискокалоричните подсладители са безопасни от световни правителствени органи за безопасност, както и от стотици научни изследвания и няма нищо в това изследване, което да опровергава този добре установен факт“, се казва в изявление на Американската асоциация на напитките.

„Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), Световната здравна организация, Европейския орган за безопасност на храните и други, подробно са разглеждали нискокалоричните подсладители и всички са достигнали до едно заключение – те са безопасни за консумация.“

Повечето изследвания винаги са нещо хубаво. Но ние всички искаме да знаем какво означава това за нас, без да залагаме на следващия кръг от безвъзмездни средства.

Най-доброто решение би било да се заменят газираните напитки с вода или напитки без добавени подсладители.

„Те може да са важни за хора с диабет или при отслабване, но ние насърчаваме хората да пият вода, нискомаслено мляко и други напитки без добавени подсладители“, казва професорът по хранене от Университета във Върмонт Rachel K. Johnson.

Наздраве!

Това изследване е било публикувано в списание Stroke.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: