Поглед върху производството на часовници Citizen отвътре

Много почитатели на ръчните часовници със сигурност са чували името на големия японски производител Citizen, изиграл голяма роля в съвременната история и развитие на часовниците. Но дори и по-запознатите любители, може би не знаят в детайли факти от производствения процес на Citizen отвътре.

Интерес представлява отдела, където покриват стомана и титан, за да направят неща като Duratect и Super Titanium, както и невероятната монтажна линия, където произвеждат автоматични механични движения калибър Miyota 9015. Най-добрата алтернатива на швейцарските часовникови движения ETA 2824, Miyota 9015 се произвежда толкова бързо, като Citizen може да произвежда повече от 20 000-30 000 механизма на месец, но същевременно стандартите за качество са непременно високи. Като част и собственост на Citizen, механизмите Miyota са най-масовите и често използвани в много други марки.

Поверителната част на монтажната линия не е как се правят часовниците, а как Citizen  могат да направят колкото се може повече. Терминът „in-house“ е особено популярен в наши дни. Смисъла на понятието „in-house“ е, когато една компания произвежда всички компоненти, които влизат в часовника, като резултата обикновено е по-хармоничен продукт.

Малка част от швейцарските компании произвеждат собствени механизми, както и корпуси, и всичко останало, което влиза в часовника. Дори могъщият Rolex, който вероятно е кралят на луксозните часовници, не правят абсолютно всичко сами. В Япония почти няма практика на доставчици. Компаниите, независимо дали правят часовници или тоалетни, почти винаги произвеждат всичко самостоятелно. Така че Citizen трябва да получат двойни точки, защото те не само правят свои собствени часовникови механизми, но също правят почти всичко останало, което влиза в часовниците от стрелките до каишката. Освен това, Citizen прави и машините, които правят частите, които влагат в часовниците си. Понятието “in house” е култура в Япония, а не просто маркетингова стратегия.


РЕКЛАМА:

***

Тъй като е изминал почти половин век от съществуването на уникалната технология Eco-Drive, емблематична за Citizen, трябва да се отбележи как правят най-важните части за часовници Eco-Drive. Citizen дори отива толкова далеч, че произвежда свои собствени малки платки за механизмите. Но най-уникалният елемент на Citizen Eco-Drive, освен самите механизми, са циферблатите. На външен вид часовниците Citizen Eco-Drive приличат на всеки друг вид ръчен часовник, което означава, че не можете да ги разгледате и визуално да видите каквито и да било „слънчеви панели“ на циферблата или корпуса. Тайната на часовниците Citizen Eco-Drive са специално направените пластмасови циферблати (направени in house, използващи in house машини), които разчитат на различни видове умни призмени ефекти, за да пречупват светлината и да я избутат през частите на циферблата, които окото не може да види. Според Citizen, около 60% от светлината, която попада върху циферблата, преминава през фотоволтаичните клетки отдолу. Citizen е в състояние да направи циферблати в редица цветове, а дори и такива, които приличат на метални, използвайки няколко специални оптични трикове.

Америка остава най-големия пазар за часовници Citizen, доказателство за успеха на марката в улавянето на сърцата на американския потребител. Впечатляващото портфолио на Ситизен на настоящите модели, както и на историческите постижения, заслужават да бъдат взети под внимание от онези, които искат да разберат повече за японската култура на ръчните часовници.

Не е лесно да се обобщи пълния свят на часовници Citizen, защото компанията прави толкова много продукти, часовници от различен ценови диапазон, от масови до луксозни, с различна функционалност и т.н. Но и младият потребител, както и един зрял начетен любител на часовниците, определено има от какво да се заинтригуват от огромната и богата японска култура, вложена в часовниците Citizen.

 

Автор: Мегамол за часовници


Европейска нощ на учените 2022 г.: