Професионалните шахматисти използват скрити части на мозъка

Професионалните шахматисти отдавна шокират феновете на шахмата с умението си да играят убийствено бързо и интуитивно, докато играят блиц (ускорена игра). Едно японско проучване вероятно може да разгадае тайната им.

Чрез проследяване на притока на кръв към активните зони на мозъка, учените открили, че шампионите по японски шахмат, наречен шоги, използват две области на мозъка си, когато играят критични ходове.

Шоги се играе с двуцветни плочки. Пленените плочки на противника се обръщат и пленилият ги играч ги прибавя към своята армия. Заради тази възможност – да използваш плочките на противника си срещу него – в тази игра много рядко се постига реми. Почти винаги един от двамата играчи успява да победи противника си.

За разлика от аматьорите, които използват прекунеуса – област в париеталния лоб, специалистите използват зона в централната част на мозъка, заяви Кейджи Танака от Лабораторията за картографиране на мозъка към Института за мозъчна наука RIKEN  (http://www.brain.riken.jp/).

Специалистите, са се обучавали да играят шоги повече от 10 години, по няколко часа всеки ден. Това разширено обучение вероятно е било причина за изместване на дейността на кората на главния мозък към централната му част. 


РЕКЛАМА:

***

Играчите аматьори използват прекунеуса само през една трета от времето, през което го правят професионалистите. 

Експертите смятат, че тези центрове контролират телесните движения.

Когато достигнат експертното ниво, гросмайсторите по шоги започват да използват всички части на мозъкаси. 

Интелектуалните игри и спортове могат да се окажат много важни за обществото защото развиват интуицията на играчите.

Много хора използват своята интуиция – учени, следователи, лекари, спортисти, инженери, изобретатели, престъпници… 

Неделин Бояджиев, по материали от:
http://www.reuters.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: