Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев: НЯМА ПО-ИНТЕРЕСНО НЕЩО ОТ ТЪРСЕНЕТО НА ПЪТЯ КЪМ ИСТИНАТА

ВИЗИТКА
Проф. Йонко Кунчев е роден през 1954 г. в Силистра. Завършил е Висшата специална школа на МВР и специалността „Право“. Работил е в криминалната полиция. След спечелен конкурс е назначен за научен сътрудник в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология към МВР. Тринайсет години по-късно преминава на работа в Академията на МВР, където е бил ректор и ръководител на катедра „Наказателноправни науки“. През 1986 г. защитава дисертация по криминалистика в Москва. През 2004 г. става професор. В момента е зам.-декан на Юридическия факултет в Пловдивския университет. Преподавал е в СУ „Св. Климент Охридски“, Нов български университет и УНСС. Автор е на над 100 научни публикации.

 

– Каква е частта на учения във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите си страни?

– Твърде претенциозно е да се определя като „учен“ – като че ли „научен работник“ повече ми приляга. Трудно ми е да отговоря на
въпроса Ви, но според мен системната научна работа в известна степен формира стил на мислене – към по-голяма задълбоченост при разкриване същността на даден проблем, респективно какво се крие зад явлението. Това в известна степен се отразява и върху личността на научния работник. Може би поради това доста често научният работник изглежда замислен, вглъбен, съсредоточен. Не мога да отрека, че е доста характерно и за мен. Това като че ли е познатата страна за колегите ми и за студентите. А дали има непознати за тях страни – естествено е да има.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на науката – Университетът като убежище на мисълта” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Европейска нощ на учените 2022 г.: