Проф. д-р Ромео Смилков: ИЗКУСТВОТО ПРОДАВА ЕМОЦИИ, А ТЕХНИКАТА НЕ МОЖЕ ТОВА


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

Визитка
Пианистът проф. Ромео Смилков преподава в АМТИИ от 30 години. Завършил е музикалната академия «Панчо Владигеров» в София при проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова. Научната му степен доктор е защитена през 2012 г. с труд за клавирната музика на Николай Стойков.

 

– Каква е частта на човека на изкуството във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите Ви страни?


– Винаги съм бил особен и съм се опитвал да изразя себе си чрез изкуството. Започнах късно с пианото – към четвърти-пети клас, но още в началото свирех особено. А ако чувството за изкуство е нещо особено, значи още в самото начало съм бил човек на изкуството. Не знам дали имам непознати страни, това другите трябва да кажат. Но съм, общо взето, открит човек, определено съм наивен и много глупав. Но точно тази комбинация ме прави неотразим на сцената. Защото на сцената не можеш да се скриеш – не можеш да се направиш нито поумен, нито по-хитър, нито по-дълбок, отколкото си.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на изкуството, новото поколение и духовният свят на човека” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.