Търсене
Close this search box.

Проф. д-р Йорданка Алексиева: В НАУКАТА И ОТРИЦАТЕЛНИЯТ РЕЗУЛТАТ Е РЕЗУЛТАТ

ВИЗИТКА
Проф. Йорданка Алексиева е родена през 1960 г. в Асеновград. Завършва Английската езикова гимназия в Пловдив, а след това се дипломира като магистър, инженер-технолог по специалността „Технология на продуктите за общественото хранене“ във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (сега УХТ). От 1987 г. е редовен докторант, след това става асистент и преминавайки всички стъпки в академичната йерархия, от 2012 г. е професор към катедра „Хранене и туризъм“. Специализирала е във Великобритания и Германия. Интересите £ са насочени към подобряване на качеството и създаване на нови продукти в храненето и туризма; кулинарна технология; алтернативен туризъм; маркетингови проучвания; внедряването на добри практики в ресторантьорството, хотелиерството и туризма.

– Каква е частта на учения във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите си страни?

– Може би 80% е ученият. Все проучвам, експериментирам… Дори в ежедневните неща, като например готвенето… Никога не повтарям рецепта, все добавям или заменям нещо… Е, понякога е „провалена проба“, но в науката и отрицателният резултат е резултат.

 

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на науката – Университетът като убежище на мисълта” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.