ВИЗИТКА
Проф. Йорданка Алексиева е родена през 1960 г. в Асеновград. Завършва Английската езикова гимназия в Пловдив, а след това се дипломира като магистър, инженер-технолог по специалността „Технология на продуктите за общественото хранене“ във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (сега УХТ). От 1987 г. е редовен докторант, след това става асистент и преминавайки всички стъпки в академичната йерархия, от 2012 г. е професор към катедра „Хранене и туризъм“. Специализирала е във Великобритания и Германия. Интересите £ са насочени към подобряване на качеството и създаване на нови продукти в храненето и туризма; кулинарна технология; алтернативен туризъм; маркетингови проучвания; внедряването на добри практики в ресторантьорството, хотелиерството и туризма.
– Каква е частта на учения във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите си страни?
– Може би 80% е ученият. Все проучвам, експериментирам… Дори в ежедневните неща, като например готвенето… Никога не повтарям рецепта, все добавям или заменям нещо… Е, понякога е „провалена проба“, но в науката и отрицателният резултат е резултат.
Цялото интервю вижте в сборника “Хора на науката – Университетът като убежище на мисълта” – свали от ТУК (pdf)
Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/