Проф. д-р Асен Рахнев: УЧЕНИЯТ Е ЧОВЕК, КОЙТО СЕ УЧИ

ВИЗИТКА
Проф. Асен Рахнев е роден през 1956 г. в Пловдив. Завършил е Математическата гимназия, а след това и математика – производствен профил, в ПУ „Паисий Хилендарски“, макар че е бил приет и в Софийския университет без изпит. Работил е 6 г. като учител в Математическата гимназия. Преподава в Пловдивския университет от 1986 г. През 1991 г. става доцент, а през 2010-а – и професор. Бил е ръководител на националния отбор по информатика. От 2007 г. е декан на Факултета по математика и информатика.

 


– Каква е частта на учения във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите си страни?

– Ако броим титлите, не мога да кажа, че ученият е кой знае колко голяма част от мен. Иначе уважавам званията, ценя ги, ценят ме и в чужбина. Ръководител съм на над 10 докторанти, повечето от тях са вече доктори, петима са доценти и един е професор. Но всъщност мисля, че ученият е човек, който се учи. Все пак се казва „учен“, а не „научен“. И ако приемем тази формулировка, огромна част от мен е ученият, защото съм се научил да се уча непрекъснато. Завърших и икономика, след като бях станал вече доцент. Фирмата, която създадох преди 20 години, и досега няма счетоводител,
защото, ако човек създава софтуер като нас, той трябва да познава различните предметни области. Трябва да се научи да общува с хората на техния език, да се учи през цялото време. Чак тогава може да претендира, че е станал учен. Това се опитвам да кажа и на моите студенти: „Палете се, търсете истината, не вярвайте на никого, включително и на мен, вярвайте на себе си“.
Сигурно е малко известно за мен, че в не толкова далечното минало спортувах много – туризъм, баскетбол и много други. Създадох отборите по ски и водни ски на Университета. Занимавал съм се и с музика и съм от основателите на първия състав на Математическата гимназия, свирех на йоника.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на науката – Университетът като убежище на мисълта” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Европейска нощ на учените 2022 г.: