Проф. д.с.н. Димитър Греков: ЕДИН ПРОБЛЕМ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕШЕН САМО ОТ ЕДИН УЧЕН, БИЛ ТОЙ И АЙНЩАЙН

ВИЗИТКА
Проф. Димитър Греков е кандидатствал 3 години медицина, преди да се запише да учи в Аграрния университет. През 1984 г. завършва Лозаро-градинарския факултет и започва работа като агроном в АПК – Любимец. След една година става аспирант, а през 1988 г. – и докторант, и оттогава преподава в Аграрния университет. През 2007 г. става ректор на вуза. Има над 150 научни публикации в страната и чужбина. Ръководител е на шестима докторанти. Министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски.

 

– Каква е частта на учения във Вашата личност и имате ли непознати за колегите и студентите си страни?

– Науката е част от моя живот, в този смисъл частта на учения у мен е много голяма, но въпреки това бих искал да кажа, че не съм далеч от аграрната практика и реалния живот. Съчетанието на учения и човека, свързан с бизнеса, у мен съществува в изключително голяма степен, защото съм убеден, че мисията на учения е да изпреварва и да подпомага практиката. За мен ученият, учителят и човекът, свързани със земята, са неделимо цяло.
Това, което някои хора не знаят за мен, е, че земеделското производство ми е напълно ясно, защото заради различни семейни неволи работя от ІV клас. Това изненадваше хората, докато бях министър, те си мислеха, че някакъв професор от някакъв университет е сложен там, без да се е докосвал до земята.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялото интервю вижте в сборника “Хора на науката – Университетът като убежище на мисълта” – свали от ТУК (pdf)

Вижте повече за Нощ на учените 2020 тук https://nauka.bg/nosht2020/


Европейска нощ на учените 2022 г.: