Търсене
Close this search box.

Проф. Албена Йорданова – чаровното лице на българската наука

Проф. Албена Йорданова – чаровното лице на българската наука

Проф. Албена Йорданова – чаровното лице на българската наука

Проф. Албена Йорданова – чаровното лице на българската наука


Направи дарение на училище!***

 

Проф. Албена Йорданова през погледа на Емел Манушева – един учител по биология и здравно образование

 

Коя е проф. Албена Йорданова?


Разбери повече за БГ Наука:

***

Имам удоволствието да я познавам лично. Видях я за първи път на националната олимпиада по биология през 2016 година. Бях там, заедно с моите ученици. Посрещна ни с широка и чаровна усмивка, и ни мотивира да не се отказваме, да продължаваме напред и да покоряваме нови върхове. 

Трудно е да опишеш проф. Йорданова само с една дума, нужни са ни много – тя е един от най – успешните биохимици в България, прекрасен учен, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, изследовател, народен будител, олимпиец, авантюрист, родолюбец и още и още, тази година наградена от министър председателя Кирил Петков за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания.

На въпрос – Каква е вашата лична награда проф. Йорданова отговаря: „Моята голяма награда е, че познавам красивите умове на България и те стават мои приятели за цял живот.“  На последната международна олимпиада по биология, провела се през юли 2022 г. в Армения,  11 – класникът от СМГ Петър Жотев спечели златен медал и стана втори в света, под ръководството на проф. Йорданова и нейният екип.

Първата международна олимпиада на проф. Йорданова е през 2010 г. в Южна Корея, където отборът печели два бронзови медала. За работата си с децата олимпийци казва: „Мога да изтъкна няколко положителни момента в работата с олимпийския отбор – Единият е, че в последните години започнахме да издаваме книжки с тестовете и практическите задачи от областни и национални кръгове на проведени олимпиади. По този начин новите участници имат възможност да се запознаят с форма́та и да се подготвят по-добре. Но най-важният момент, който отчитам като изключително ползотворен, е, че от 2014 г. в лабораториите на Биологическия факултет организираме летни и зимни школи по биология.“

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 166 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.