Проектът „LIDO”

Автор
Неделин Бояджиев
whale_320x182.jpg

  http://www.bbc.co.uk/news/special/sci_environment/11/underwater_audio/img/tsunami_yacht_320x81.jpgПроектът „LIDO” (Listening to the Deep Ocean environment – Слушане на околната среда на океанските дълбини) предлага да се създаде регионална мрежа от мултидисциплинарни обсерватории, която да допринасят за координация на висококачествени научни изследвания на георисковете и шумовете в дълбините на Средиземно море и прилежащите води на Атлантическия океан. Изследват се земетресенията, вълните цунами, биоакустиката – шумовете, предизвикани от морските обитатели и накрая – антропогенните шумове (генерирани от човешкото поведение).

http://www.listentothedeep.com/acoustics/index.html

 Звуци от океанското дъно
http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/whale_320x182.jpg
Сателитни снимки, доскоро се използваха единствено от военните. Но Google Earth промени всичко това. Сега нещо подобно се случва и с океанските дълбини. Всеки уеб потребител може да слуша морското дъно.

Учените колекционират големи количества информация, включително – и показанията на вода под налягане, което ще им помогне да разберат по-добре движението на вълните цунами през океаните, за да съумеят да създадат по-точни системи за предупреждение.

„Това е като да си допреш ухото на дъното на океана!“, казва Мишел Андре, експерт по биоакустика в Техническия университет на Каталуния в Барселона.


РЕКЛАМА:

***

М. Андре проучва шумовете в океана, природни и причинени от човека, и как те влияят върху морския живот, включително – на китовете и делфините.

„Звукът пътува пет пъти по-бързо във водна среда, отколкото през въздуха, и в океана може да пропътува хиляди километри.“, казва той.

Той стартира сайта  http://www.listentothedeep.com/ , от който струят живи звуци от обсерватории, изследващи не – небето, а – океанското и морското дъно и разположени по целия свят.
http://www.bbc.co.uk/news/special/sci_environment/11/underwater_audio/img/tsunami_304x485.jpg
„Тук, например, вие можете да чуете шума, идващ от кораб.“, казва Андре, кликвайки върху зелена точка в Средиземно море. Корабът е на повърхността на морето, но зловещият монотонен звук на двигателя доминира в звуковия пейзаж.

Можете да чуете звуците, издавани от кашалот или тези, предизвикани от земетресение или от вълни цунами в Япония.

В продължение на десетилетия звуците от морските дълбини се считат за секретни военни данни. По време на Студената война американският военен флот е създал мрежа от подводни сонари в много части на света, за следи движението на съветските подводници.

Възможността всеки да слуша звуците на океана представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, казват американските военни, защото някой може да използва тази информация, за да засече местоположението и вида на американските военноморски плавателни съдове. За намаляване на тази заплаха американските и канадските военноморски сили са сключили сделка с учените, да цензурират част от звуците, свързани с военноморски операции. С други думи, информацията е цензурирана и в нея отсъстват звучците, създадени от военноморските съдове.

http://www.bbc.co.uk/news/world-16555916

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: