Проекти в областта на биомедицината, физиката и информатиката бяха отличени на ученическия научен фестивал FISSION

Proektat za opazvaneto na muhovete popadna sred nagradenite.jpg
Predstaviteli na akademichnata obshtnost razgovariaha s uchastnicite.jpg
Jurito otlichi 11 proekta.jpg
Най-любопитните ученически разработки в областта на биомедицината, физиката, математиката, екологията и психологията бяха отличени по време на престижния младежки научен фестивал FISSION. Той се проведе на 11 и 12 март в Американския колеж в столицата с подкрепата на Мтел като награда за доброто представяне на колежа по време на миналогодишното издание на конкурса „Мтел Талант“. С него телекомът подкрепя развитието на нови таланти и техните проекти в областта на изкуството, науката, културата и спорта. Инициативата има за цел да открива млади надежди, да развива ума и таланта им и да им предоставя необходимата публичност, така че успехите им да достигнат до повече хора. През 2015 година Американският колеж зае второто място в конкурса след оспорвана надпревара със СОУ „Николай Катранов“ в Свищов.

Представители на 38 училища се включиха в двудневния фест, където учениците доказваха теореми по иновативен начин, представиха протези, изработени с 3D принтер, демонстрираха свойствата на козметиката с екстракт от охлюви и се забавляваха с изработени от тях електронни игри. Разработките им бяха оценявани от учени от престижни български и световни университети, които взеха предвид не само задълбочеността на изследователските проекти, но и тяхната практическа насоченост.

Сред отличените 11 проектa са изследвания в областта на митохондриите, опазването на мъховете, трансформаторите и психологията на продажбите. Наградените екипи и разработки са на представители на столичната Немска гимназия, на Първа английска гимназия, на ОМГ – Пловдив, както и на природо-математическите гимназии във Враца, Русе, Благоевград. Авторите на най-добрите проекти получиха за награда грамоти и таблети.

Общо 11 разработки получиха награди на провелия се като част от проекта „Мтел Талант“ форум

Европейска нощ на учените 2022 г.: