Проектът „Красива химия“ пресъздава козметиката през Ренесанса, за да открие науката в нея

Проектът „Красива химия“ пресъздава козметиката през Ренесанса, за да открие науката в нея

Проектът „Красива химия“ пресъздава козметиката през Ренесанса, за да открие науката в нея

Проектът „Красива химия“ пресъздава козметиката през Ренесанса, за да открие науката в нея


Направи дарение на училище!***

 

Историкът на изкуството Ерин Грифи, от университета в Оукланд (Нова Зеландия), е до известна степен експерт по красота. „Аз съм от хората, които четат гърба на продуктите за красота“, казва тя. Ето защо, докато работи върху книгата за културата на красотата в ренесансова Европа, Грифи изживява дежавю.

Тя забелязва, че много съставки в рецептите за красота от 16-ти до 18-ти век – събрани от книги, колекции от козметични рецепти, медицински текстове, ръкописи на здравословни режими, билки и лекарства – също се появяват на съвременните опаковки за красота. Например, розовата вода се използва в съвременните хидратиращи кожата суспензии, а сярата се открива в някои кремове за акне без рецепта.
Такива прилики са сведения за това, за какво хората от епохата на Ренесанса са използвали продуктите и как те се отразявали. Но това не е цялата история. Древните рецепти често съставлявали странни или дори опасни съставки, от жлъчни киселини и копита на телета до олово и отровното растение бриони.

За по-задълбочено проучване, Грифи е искала да пресъздаде рецептите и затова се е обърнала към колегите си от университета в Оукланд. Така се родил проектът „Красива химия“.
Екипът започнал с това, което Грифи нарича „лепкави рецепти“, тъй като те се срещат в много източници през периода на Ренесанса: цветя от розмарин в бяло вино, смирна на прах с яйчен белтък и кадифено покритие на ново отгледани еленови рога с брашно от боб.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

Рецептите обикновено са неясни и разнообразни затова химикът Мишел Ниевуд и нейният екип, също от университета в Оукланд,  експериментират с измерванията и процедурите, докато Грифи търси различни източници за повече сведения за видовете съставки и съотношенията.

„Знаехме, че не можем да го пресъздадем точно както е било преди“, казва Грифи за рецептата за цветя от розмарин в бяло вино. „Нямаме достъп до растенията розмарин, които са расли преди 500 години, нито до вината и до това, какъв е бил химическият им състав преди.“ Но това проучване „ни позволи да се доближим изключително много“.

Ниевуд и нейният екип варят цветя от розмарин в колби с кръгло дъно, всяка от които е пълна с различен разтвор: сладко бяло вино, сухо бяло вино, етанол във вода или aqua vaiti. След като изследователите филтрират цветята и анализират получените смеси с помощта на газова хроматография и масспектрометрия, те откриват химични съединения, които са често срещани в днешните продукти за грижа за кожата, включително успокояващ камфор, евкалиптол и ароматния алкохол линалол.

В рецептата от епохата на Ренесанса се казва, че отварата ще „изсветли лицето“. Констатациите на Ниевуд показват как: чрез тонизиране и овлажняване на кожата, което изисква варене на цветя от розмарин в сладко бяло вино. Химиците пресъздават рецептата и откриват, че получената течност съдържа камфор, евкалиптол и линалол, което предполага, че продуктът действа като хидратиращ тонер за кожата.

Екипът също е постигнал напредък и в разкриването на тайните на праха от смирна и яйчен белтък. Експериментите показват, че смирната извлича протеини от яйчен белтък, а белтъците извличат смоли, захари и летливи вещества от смирната. Това води до подобен на серум продукт, който има антисептични и противовъзпалителни свойства и вероятно стимулира растежа на колаген, казва Ниевуд. „Изглежда има синергия между всички тези различни съставки и това е причината да работи.“
Що се отнася до това за какво може да са били използвани еленовото кадифе и брашното от боб, изследователите все още извличат резултати, а и все още не са се заели с рецептите с опасни съставки.

В крайна сметка изследователите се надяват да усъвършенстват пресътворенията си и да отведат продуктите до рафтовете на дрогериите – минус, разбира се, всякакви опасни съставки.
„Мисля, че хората ще искат да се върнат към нещо, което е естествено, а и също така ще е привлекателно за тях да мислят, че използват продукти от Ренесанса“, казва Ниевуд. А дотогава за изследователите красотата ще се крие в „разгадаването на рецептите и тяхното разбиране“.

 

Превод: Айтен Кязимова

Източник: https://www.sciencenews.org/article/renaissance-beauty-chemistry-plants-ingredients


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.