Пробив в лечението на ХИВ след успешно приложение на прототипна ваксина

Екип от учени от университета в Лондон заедно с Консорциума за ваксинация на Великобритания са разработили прототипна ваксина срещу ХИВ, използвайки натрупания опит от ваксинацията против вирусите на ебола и малария. Позовавайки се на Световната здравна организация повече от 35 млн души живеят с вируса на ХИВ или СПИН, или почти 1% от населението на възраст между 15 и 49 години. Над два милиона души се заразяват всяка година, като е изчислено, че в световен мащаб се харчат около 10 млрд лири годишно за превенция и лечение на ХИВ.

Въпреки че учените  работят  по създаването на ваксината от 30 години, новите открития помагат да се ускори процесът и благодарение на обединените си усилия, правят огромен скок, създавайки подобен прототип, като се надяват да премине успешно тестовете върху хора. Откритията на екипа са публикувани в списание Vaccine. Професор Диксън заявява, че създаването на ефикасна ваксина против ХИВ е едно от най-големите предизвикателства в медицинските среди. По време на работата си учените разширяват познанията за същността на защитните имунни реакции, необходими за създаването на ефективни ваксини срещу СПИН. Резултатите следва да бъдат тествани пред клинично и при успех да започне тяхното произвеждане за тестване върху хора.

Екипът създава две векторни ваксини срещу ХИВ на основата на аденавирусите в шимпанзетата. Учените успяват да наблюдават имунните реакции от ваксините, за да се установи дали  реагират както при трансгена на ХИВ вируса. В допълнение към разработената ваксина, начинът на инжектиране в мускулната тъкан също се оказва ключов фактор при оценката на нейната ефективност. Резултатите предполагат, че аденавирусите на шимпанзетата реагират добре като вирусни вектори на ХИВ вируса.

Превод: Магдалена Джунова

Източник: ScienceDaily

Европейска нощ на учените 2022 г.: