Призвание или наследство – Интервю с гл. ас. д-р Хабибе Нури


 

  • Бихте ли се представили на нашите читатели?

Завършила съм магистратура по Електроника и автоматика към Технически университет – София (ТУ) Инженерно педагогически факултет – Сливен, завърших докторантура по ИКТ към Технически университет – София (ТУ) Инженерно педагогически факултет – Сливен. Към момента работя, като главен асистент в катедра „Педагогика и мениджмънт“ към Технически университет – София (ТУ) Инженерно педагогически факултет – Сливен.

  • В коя научна институция преподавате?

Преподавам в ТУ-София ИПФ-Сливен.

  • Вие сте записала да учите магистратура Електроника и автоматика. Как Ви заинтригува тази специалност?

Баща ми е техническо лице и от малка съм закърмена с техника покрай мен. В сравнение с другите момичета аз постоянно се занимавах с разни сглобявания и разглобявания и поправки на стари електрически уреди. Увличах се и от изчислителните предмети, обичах постоянно да чертая чертежи на различни предмети. И знаех от дете, че искам да стана инженер. 


РЕКЛАМА:

***

Исках специалността ми да отговаря на новите търсения и изисквания и за това се записах да уча магистратура Електроника и автоматика.

  • Как решихте да запишете докторантура и  да се занимавате с наука?

За мен ученето никога не е достатъчно исках да попия още от науката, което съм наследила от моите родители, за които образованието е много важно. Обсъдих с родителите си, че искам да уча още и да запиша докторантура и ги попитах, дали ще имат възможност да ми помогнат с каквото могат, тъй като все пак ученето изисква немалко средства, а и аз съм самотна майка. Благодаря на моите родители, за подкрепата и вярата в мен, за това че моята мечта се изпълни.

  • Обмисляла ли сте да учите сходна специалност, но извън България?

Не никога. Аз обичам България и искам да уча и да се доказвам на родна земя. Вярвам в Българската наука.

  • Има ли млади хора, които искат да се занимават с наука във Вашата област?

Не. Както знаем водещо при всички професии винаги е било заплащането при хората, и при науката е така. Ниското заплащане за начинаещ асистент не е толкова привлекателно, както други професии при които заплащането е доста по високо.

  • Какво бихте казали на хората, които все още се колебаят дали да се занимават и развиват в сферата на науката в България?

Много е важно човек да не спира да се развива и учи през целият си живот. Вярно трудоемко е развитието в науката, изисква се време и средства, но човек не трябва да се отказва. Няма невъзможни неща, всичко е до желанието. 

  • Какво, според Вас, трябва коренно да се промени в България по отношение на образованието и науката?

За съжаление в днешно време за доста хора образованието не е приоритет, било заради недостиг на средства и възможността получаване на по-добри доходи от други професии без да е необходимо образование.

Трябва младите хора да бъдат привлечени и стимулирани да имат образование и да се занимават с наука, което зависи не само от държавата но и от промяна на мисленето на родителите.

  • Какво Ви дава работата? 

Обичам да работя с умни млади хора, което ме зарежда с положителен заряд и ми дава надежда, че все още има хора нуждаещи се от наука и образование. Всеки ден се сблъсквам с предизвикателства в работата си, решенията на които ми носят удовлетворение. 

  • Как обичате да прекарвате свободното си време?

Както знаете в забързаното ни ежедневие все по-малко свободно време остава за самите нас, но когато мога се срещам с добри приятели и се разхождам сред природата.

 

Провел интервюто: Екатерина Танчева-Тодорова


Европейска нощ на учените 2022 г.: