Приятните дейности намаляват стреса


http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/05/21/article-1186088-050B0BA2000005DC-654_468x286.jpg

Дали са храна или секс приятните дейности доставят повече от удоволствие, казват изследователи  от университета в Синсинати. Те всъщност намаляват стреса като инхибират импулсите за безпокойство, тревога  в мозъка.

Експериментите измислени от Ивон Улрих-Лай, PhD, асистент професор, Джеймс Херман, PhD, директор на лабораторията  по невробиология и професор по психиатрия и поведенческа неврология в  университета в Синсинати, показват, че ефекта на намаления стрес продължава поне седем дни, говорейки за дългосрочни  ползи.
„Вследствие по-добре  разбираме мотивацията за консумиране  на храна по време на стресови ситуации,” – казва Улрих-Лай – „ Но е важно да се отбележи, че дори и малки количества храна могат да намалят ефектите на стреса.”

Изследователите две седмици давали захарен разтвор  на плъхове, два пъти дневно, след това тествали физиологичните и поведенческите отговори към стрес. Сравнени с контролни  тестове, плъховете с достъп до захар  показали намален сърдечен ритъм  и нива на стрес-хормон, докато били поставени в затворени вентилирани  тръби. Те били по-склонни да разглеждат непозната среда и да общуват с други плъхове.

www.sciencedaily.com
Превод: Боян Василев


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: