Присъединете се към нощта на учените!

  Присъединете се към нощта на учените!


http://www.cys.bg/2011/recses/images/Logo_Recses-small.jpg

RECSES За шеста поредна година в България ще се проведе Европейска нощ на учените – ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора“.

В България проектът „Европейска нощ на учените 2011“ – RECSES (RЕsearchers in Сhemistry Supporting Economy and Society), се реализира от консорциум с участници: Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (координатор), Клуб Млади Таланти, Технически университет – София, Тракийски университет в Стара Загора – Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите, Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Образователен център – Варна, Бургаски свободен университет и фондация ГИС-Трансфер център. Програмата на Европейската нощ на учените 2011 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно ниво като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, Националния политехнически музей, списание „Обекти“, вестник „АзБуки“ и др.

През изминалите години стремежът на екипа беше да насочи общественото внимание към различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009). През 2010 година акцентът беше поставен върху ролята на изследователите в науката и индустрията за технологичното развитие в подкрепа на политиките на ЕС за повишаване на икономическия растеж и качество на живот. Събитията през изминалите години бяха успешни и високо оценени от обществеността и най-вече от младите хора, на които винаги се предоставят разнообразни възможности за участие.

В контекста на Международната година на химията, Европейската нощ на учените 2011 в България ще се проведе под мотото: „Учените и химията в подкрепа на икономиката и обществото“. Тази година се отбелязват 100 години от удостояването с Нобеловата награда по химия на Мария Склодовска-Кюри – първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда, което е повод да се отбележи и приносът на жените в науката. През 2011 г. се навършват и 100 години от създаването на модела на атома от Ръдърфорд – откритие, променило представите ни за структурата на заобикалящия ни свят и оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество.

За събитието


РЕКЛАМА:

***

Европейската нощ на учените ще се проведе на 23 септември 2011 г. едновременно в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас.

Обещаваме отново много изненади, игри, награди и забавления, защото науката е магия, а учените – противно на всеобщото схващане, умеят да се забавляват. Елате и се убедете лично!

http://www.cys.bg/2011/recses/


Европейска нощ на учените 2022 г.: