Търсене
Close this search box.

Природозащитници искат коридор за диви животни от 96 акра на полуостров Палос Вердес

Природозащитници искат коридор за диви животни от 96 акра на полуостров Палос Вердес

Природозащитници искат коридор за диви животни от 96 акра на полуостров Палос Вердес

Природозащитници искат коридор за диви животни от 96 акра на полуостров Палос Вердес


Направи дарение на училище!



***

Природозащитниците се стремят да издълбаят близо 100 акра на полуостров Палос Вердес (Калифорния, САЩ), за да възстановят и защитят местната дива природа, като предпазят района от човешкото влияние.

 

Palos Verdes Peninsula Land Conservancy и град Ранчо Палос Вердес си партнират в набиране на средства на стойност 30 милиона долара за създаване на коридор за дивата природа през полуострова.

Кампанията, наречена „Go Wild for the Peninsule“, има за цел да възстанови естествените и крайбрежни земи в природния резерват Palos Verdes и да създаде коридор за диви животни от 96 акра, за да защити някои от най-уязвимите видове в Калифорния и страната, като например рядката синя пеперуда Палос Вердес, синя пеперуда Ел Сегундо, пеперуда монарх и крайбрежен калифорнийски музар, наред с други застрашени диви животни.

„Ние знаем, че резултатите, които ще постигнем, като съберем цялата тази обществена подкрепа, ще помогнат за справяне с много от това, за което обществеността е загрижена, а именно защитата на тази естествена, открита крайбрежна земя от човешко влияние“, казва Адриен Мохан, изпълнителен директор по опазване на земята.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Ще са необходими обширни усилия за възстановяване на местообитанията и намаляване на риска от горски пожари, казва Мохан. Един от плановете е да се заменят инвазивни растения, които представляват сериозен риск за горски пожари, като синапов плевел, с устойчиви на суша местни растения, включително калифорнийски храстовиден слънчоглед. Организацията също ще доведе 300 кози, които да пасат върху обрасли инвазивни плевели, като копър, ледено растение и други неместни растения.

Palos Verdes Peninsula Land Conservancy вече е събрала повече от половината планирани средства за кампанията.
През 2021 г. организацията получи безвъзмездна помощ от 12,6 милиона долара от Фонда за опазване на застрашените видове на Fish and Wildlife Service — най-високата награда за годината в цялата страна. Бордът за опазване на дивата природа на Калифорния също даде допълнителни 4,8 милиона долара, град Ранчо Палос Вердес допринесе с 1,3 милиона долара, а Регионалният парк на окръг Лос Анджелис и окръгът Оупън Спейс дариха 1 милион долара, с което общата събрана сума достигна 19,7 милиона долара.

Мохан нарече субсидиите и даренията „подреждане на звездите“ и каза, че групата сега ще разчита на публични и частни донори, за да помогне за постигането на оставащата за целта сума от 10,3 милиона долара.

В изявление членът на събранието на Калифорния Ал Мурацучи каза, че е доволен да види как проектът помага на Калифорния да постигне своята инициатива „30 на 30“, изпълнителна заповед, подписана от губернатора Гавин Нюсъм през октомври 2020 г., която има за цел до 2030 година да сложи под протекция 30% от нейната естествена земя и крайбрежните води.
„Партньорството между нестопански организации, местни власти и ресурсни агенции работят заедно, за да постигнат екологични победи, които ще бъдат от полза за всички“, каза Мурацучи.

 

Превод: Магдалена Господинова
Линк: https://www.latimes.com/california/story/2022-09-02/wildlife-corridor-planned-for-palos-verdes-peninsula


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.