Предприемачите в науката се готвят да представят бизнес идеите си

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Обучението Предприемачи в науката, разработено от фондация Карол Знание за млади учени, приключи с лекция на основателя на фондацията Станимир Каролев. Той мотивира и провокира участниците да бъдат упорити и постоянни в работата си, да са готови за трудности и препятствия. Покани ги на своеобразен танц в земетръсната територия на бизнеса и поиска от тях само едно – да успеят.

В продължение на три месеца учени от различни институти на БАН и водещи университети се учеха от опита на предприемачи-учени. Като лектори се включиха световно утвърдени учени от различни точки на Европа и САЩ. Представени бяха Кеймбриджския и Харвардския модел на трансфер на технологии, различни кариерни възможности, бизнес модели на стартъпи и спин-офи, коментирани бяха добри практики на конкретни институции, интелектуална собственост и права, възможности за финансиране и меки умения.

Сред лекторите бяха проф. Николай Желев, от Abertay University, Шотландия, доц. Здравка Медарова от Harvard Medical School, Бостън, САЩ, д-р Стоян Смуков от

Queen Mary University of London, д-р Иван Минев от Technische Universität Dresden.


РЕКЛАМА:

***

Девет от участниците в обучението ще се състезават на 5 декември за стипендия Предприемач в науката в размер на 30 000 лв. Всеки от учените ще представи своята бизнес идея на базата на научния си проект. Презентацията ще бъде по модела business pitch, както стартъпите се презентират пред инвестироти. Журито, което ще реши колко и кои проекти да бъдат подкрепени, е съставено от лекторите в програмата. Това е единственият по рода си формат, който фондация Карол Знание организира за първи път тази година.