Предотвратяване на Алцхаймер чрез ваксинация

Credit: Day Donaldson, flickr (CC BY 2.0)
Credit: Day Donaldson, flickr (CC BY 2.0)

Възможно е защитните механизми на мозъка ни срещу навлизащи в него микроорганизми да причиняват Алцхаймер – което предполага, че състоянието би могло да бъде предотвратено чрез ваксинация.

Алцхаймер отдавна се свързва с натрупването на плаки от бета-амилоидни белтъци в мозъка, но функцията на плаките остава неясна. „Играят ли роля в мозъка или са просто отпадък, който се натрупва” – пита Rudolph Tanzi от Harvard Medical School.

Сега той показа, че тези плаки може би играят ролята на защитен механизъм, който улавя навлизащите патогени.

В сътрудничество с Robert Moir от Massachusetts General Hospital в Бостън, екипът на Tanzi е стигнал до извода, че бета-амилоидите могат да действат като антибактериално вещество и може би са част от имунната ни система.


РЕКЛАМА:

***

За да проверят дали бета-амилоидите ни защитават от микроорганизми, които успяват да навлязат в мозъка, екипът инжектирал бактерии в мозъците на мишки, които са селектирани да развиват плаки, като хората. Такива плаки се формирали веднага.

„Когато погледнете плаките, всяка от тях има бактерия в себе си” – казва Tanzi. „Само една бактерия е достатъчна, за да се формира плака за една нощ.”

Меч с две остриета

Това предполага, че формирането на плаките може да бъде предизвикано от инфекции. Тези лепкави плаки може би улавят и убиват бактерии, вируси или

Бета-амилоидни плаки, наблюдавани при голямо увеличение. Credit: Nephron (CC BY-SA 3.0)
Бета-амилоидни плаки, наблюдавани при голямо увеличение. Credit: Nephron (CC BY-SA 3.0)

други патогени, но ако те не бъдат отстранени достатъчно бързо, може да доведат до възпаление и сплетения, образувани от друг белтък – тау-белтъкът, който причинява смъртта на невроните и развитие на Алцхаймер.

„Лепкавостта на амилоидите е както благословия, така и проклятие” – казва Samuel Gandy от Mount Sinai Hospital в Ню Йорк.

„Това проучване е много важно, защото показва как амилоидите могат да бъдат свързани с инфекцията” – казва Brian Balin от Philadelphia College of Osteopathic Medicine в Пенсилвания. Според неговите изследвания, като възможен пусков механизъм за формирането на бета-амилоидни плаки, играе роля бактерията Chlamydia pneumoniae, а според други проучвания – виновник може да бъде херпес вирусът. Но досега няма добро обяснение защо се образуват и натрупват плаките.

В подкрепа на идеята за имунна защита е и работата на Jacobus Jansen от Университета на Маастрихт в Холандия. Използвайки магнитно-резонансна техника, екипът му е установил, че хора в ранните етапи на развитие на Алцхаймер имат по-пропускливи кръвно-мозъчни бариери, което предполага, че те може да са започнали да развиват болестта, защото мозъкът им е бил по-податлив на атака. „Хипотезата за микроорганизмите изглежда достоверна” – казва Jansen.

Ако инфекциозните агенти предизвикват формирането на плаки, тогава ваксините биха могли да ги овладеят. „Бихме могли да се ваксинираме срещу тези патогени и евентуално да предотвратим възникването на този проблем в по-късна възраст” – казва Moir.

Ако в процеса участват много видове микроби, имунизирането срещу всички тях би било трудно, казва Jansen. „Но ако честотата на определени патогени е достатъчно висока, вероятно би било възможно.”

Въпреки всичко, няма да бъде лесно. Balin казва, че разработването на ваксини срещу херпес и хламидия е много трудно. „Хората от години се опитват да го направят.”


Европейска нощ на учените 2022 г.: