Праотец на хората пристига в Лондон

_56745076_skull2.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/_56745076_skull2.jpgЛондонския Природонаучен музей получи реплика на останки на Australopithecus sediba. Те са на 1.9 млн години, и станаха голяма сензация, когато през 2010г. беше обявено откриването им в ЮАР. Това е вид с любопитна комбинация от черти на примат и човек, вероятно да е директен праотец на хората.
Копието е подарък от правителството на ЮАР и Университета в Уитвотърсранд (University of the Witwatersrand), който води изследването на фосилите. Те (оригинала) са били открити  в Мапала, мястото известно като люлка на човечеството (Malapa in the famous Cradle of Humankind World Heritage Site), което се намира на северозапад от Йоханесбург. Извадени са от яма останала след като  покрив на пещера се е срутил вследствие на ерозия. Останките са идентифицирани  като възрастна женска и млад мъжки, най-вероятно са били майка и син.
Изглежда са загинали в трагичен инцидент, като са паднали в пещерата или са заседнали в нея. След смъртта телата им са се циментирали  заедно със скелетите на много други животни – съблезъби котки, хиени, антилопи дори птици и мишки.
Учените сега са се ангажирали с напрегнат дебат върху местото на  Australopithecus sediba в историята на нашия произход. Проф. Лий Бергер от Инситута за Човешка еволюция към Университета Уитс (Human Evolution at Wits University) и колегите му казват, че комбинацията на древни и модерни черти присъстващи за вида, го правят централен герой в тази история. Други учени все още не са убедени и спорят, че прекалено малко се знае за разнообразието на древните човешки форми съществували толкова далече в миналото.
Без съмнение обаче е удивително добре запазените фосили, които включват цяла свързана ръка.

Източник: http://www.bbc.co.uk/


Европейска нощ на учените 2022 г.: