Появяват се все повече “стършели убийци”

Стършелите убийци представляват огромна заплахата за медоносните пчели в Северна Америка. Снимка: USDA

Два нови екземпляра от азиатския гигантски стършел Vespa mandarinia са се появили в Тихоокеанския северозапад. Предположенията са, че инвазивния вид е оцелял през зимата въпреки отчаяните усилия положени миналата година за ликвидирането му.

Голямо, жълто-черно насекомо е намерено мъртво на пътно платно близо до Кастър, щата Вашингтон и е идентифицирано като азиатски гигантски стършел нашумял още като “Murder Hornet”.
Свен Спичингер, ентомолог от Държавния Щатски департамент по земеделие на Вашингтон споделя: “Вероятно е царица! От потомството през 2019г. и сега е била готова да образува своя собствена колония.“

Канадски учени също потвърдиха за първия си гигантски стършел от 2020г., забелязан на 15.05 в Лангли, Британска Колумбия.
Наричаният още “стършел убиец”, той спечелва своя прякор от склоността си да атакува летящите пчели и да да ги отнася в кошера си за да храни младите стършели с тях. Набезите на няколко десетки азиатски гигантски стършела могат да избият цели кошери, съдържащи хиляди пчели, само за няколко часа.
Това са само малка част от детайлите, които правят V.mandarinia най-новият, жилещ и ожесточен малък хищник, макар и не толкова апокалиптичен колко повечето издания предполагат в заглавията си.

Източник: sciencenews
Превод: Виктория Василева
Линк към статията: https://www.sciencenews.org/article/asian-giant-murder-hornet-sightings-washington-canada


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: