Повечето здрави хора носят в себе си области от мутирали клетки

Ново проучване установява, че големи групи от клетки в здрави тъкани носят мутации, включително и такива, които са свързани с рака.

Около 95% от здравите хора са имали области от мутирали клетки в поне една от 29-те изследвани тъкани, включително бъбреците, мускулите и черния дроб, съобщават учените в статия за Science на 7 юни. Повечето от тези мутации, открити в 488 души в проучването, са безвредни, но някои са свързани с различни видове рак.

Keren Yizhak от Broad Institute of MIT and Harvard и неговите колеги открили, че около 40% от тъканите имали поне един голям участък от мутирали клетки, а около 5% от изследваните проби имали пет или повече такива участъци.

Изследователите също така установили, че тъканите на кожата, хранопровода и белите дробове имат повече от тези мутантни области, отколкото други тъкани. Тези три вида тъкани са изложени на повече ултравиолетова светлина, замърсяване, дим или други фактори на околната среда, които могат да причинят мутации, в сравнение с вътрешните органи, които не са пряко изложени на тези външни фактори. При повечето участници от европеидната раса, изложената на слънце кожа натрупвала повече мутации, отколкото покритата кожа. Докато при тъмнокожите не се наблюдавало същото увеличение на мутациите в кожата, изложена на слънце.

Върху броя на мутациите оказва влияние също и възрастта, като мутациите се появяват по-често след 45-годишна възраст в тъканите, в които клетките активно се делят. Изследователите установили, че тъканите, в които клетките не се делят активно, не са склонни към свързани с възрастта мутации.


РЕКЛАМА:

***

Все още не е възможно да се каже колко от тези клетки биха се превърнали в ракови, но проучването е първата стъпка към отговора на този въпрос, посочва Кристиан Томасети, изследовател в Медицинския университет „Джонс Хопкинс“, в коментар за Science.

Източник: Science

Превод: Росица Рогова


Европейска нощ на учените 2022 г.: