Повечето от характерните ти черти са свързани с твоята неандeрталска ДНК

След като са се срещнали преди хиляди години, хората и неандерталците са започнали да се кръстосват. Скорошно изследване показало, че някои от неандерталските гени са свързани с човешкия имунитет и модерните болести. Сега учените са открили, че с нашето неандерталско наследство са свързани и други характеристики – тенът на кожата, цветът на косата, моделът на сън, даже и това дали си пушач или не.

 

Janet Kelso казва, че тя и нейният екип от Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology в Германия, вдъхновени от предишно проучване, показващо връзката между неандерталската ДНК и риска от болести, са изследвали връзката между неандерталската ДНК и човешките характеристики. С други думи те искали да разберат влиянието на неандерталската ДНК върху вариациите в човешката раса днес.

Понеже древните алели са рядко срещани, изследователите са имали нужда от голямо количество данни, съответно голям брой хора. Те открили това, което им трябва в данните от проучване, проведено в Англия – Biobank pilot study с 112 000 участници. Biobank pilot study съдържа генетични данни, заедно с информация за много характерни черти, като външен вид, начин на хранене, излагане на слънце, поведение и заболявания.


РЕКЛАМА:

***

Предишно изследване предполага, че човешките гени, определящи биологията на кожата и косата са силно повлияни от неандерталската ДНК, но не било изяснено как.

“Ние сега може да кажем, че тенът на кожата и цветът на косата са повлияните характеристики.”

Учените изследвали поредица от древни алели, свързани с цвета на косата и тена. Те открили нещо изненадващо – някои неандерталски алели са свързани с по-светъл тен, а други с по-тъмен. Същото открили и за цвета на косата.

Първият автор Michael Dannemann добавя: “Тези открития предполагат, че и при неандерталците е имало разлика в тена и цвета на косата, както и при хората днес.”

Kelso отбелязва, че характеристиките, повлияни от неандерталската ДНК, включително пигментацията на кожата и косата, настроението и съня, са свързани с експозицията на слънчева светлина. Когато съвременните хора пристигнали в Евразия преди около 100 000 години, неандерталците били там от хиляди години. Вероятно те са били добре приспособени към по-ниските и вариращи нива на ултравиолетовите лъчи на слънцето, отколкото новите хора, пристигащи от Африка.

Изследователите пишат още: „Цветът на кожата и косата, циркадните ритми и настроението са повлияни от излагането на светлина. (…) Ние смятаме, че идентификацията на тези гени в нашия анализ предполага излагането на слънце, като фактор, определящ неандерталските фенотипове и преминавайки в съвременните хора, гените продължават да допринасят за промяна в тези характеристики и днес.”
Kelso и нейните колеги казват, че ще продължат да изследват неандерталското влияние върху съвременните черти, когато повече данни станат достъпни.

 

Превод: Надежда Радованова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: