Потенциална нестабилност в западно-антарктическата ледена покривка

120510100515-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120510100515-large.jpgИзползвайки радар, който засича през леда екип от учени от САЩ и Обединеното Кралство от въздуха са разкрили преди неизвестен воден басейн под леда, който е голям почти колкото Ню Джърси (22,608 km2), в Западно-Антарктическата Ледена Покривка (ЗАЛП) близо до Море Уедъл. От местоположението, формата и структурата на дълбокия повече от километър и половина басейн, се вижда, че в този регион от ледената покривка има по-голям риск от  пропадане отколкото се е мислило преди.
Членове на екипа от Тексаския Университет в Остин са сравнили данни от новооткрития басейн с данни, които преди са събрали от части на ЗАЛП, които също изглеждат много уязвими,  включително Глетчера Пине Айлънд (Pine Island Glacier) и Глетчера Твайтс (Thwaites Glacier). Въпреки, че количеството лед в новия басейн е по-малко от преди изучавани места, то може да е по-близо до рухване.
„Ако създадем определени условия, от които да последва отдръпване на ЗАЛП, това ще е.“ – казва Дон Бланкеншип  старши научен изследовател от Института по Геофизика към Тексаския Университет в Остин. – „С неговото гладко дъно, което се спуска стръмно към вътрешността, не можехме да намерим нито един регион в Западна Антарктика, който е по-готов за промяна от новооткрития  басейн, намиращ се на главата на  Ледения шелф Филкнер-Ронн (Filchner-Ronne).  Топенето на леда върху басейна би издигнало морското равнище с малък процент от няколко метра, което ще направи цялата ЗАЛП нестабилна.“

http://www.sciencedaily.com/

 

Щаркни снимката за голям размер.


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***