История Световна история 

Последната римска династия (Част I)

Автор: Владимир Попов

1_kolosalnaja_statuja_valentiniana

След смъртта на краткосрочно управлявалия Йовиан, Валентиниан бил провъзгласен от армията за император на римската държава, но поделил властта с по-малкия си брат Валент.

Съвременникът на императора, Амиан Марцелин дава най-пълна характеристика на качествата му: „Такава склонност имал да причинява страдания, че никого не спасил от смъртна присъда… мразел добре облечените хора, образованите, богатите, знатните и унижавал храбрите… Често обиждал страхливите, говорейки че са позор за човечеството и низки души… но сам понякога позорно пребледнявал от напразни страхове и се плашел до дъното на душата от несъществуващи заплахи… Бил мускулест и силен, косите и цветът на лицето му били светли; очите – сини с крив и винаги жесток поглед; ръстът – снажен с правилни черти на тялото, придаващи му царствена красота”.
Аврелий Виктор го описва по-различно:

„…Валентиниан бил с приятно лице, имал жив ум, величествен, с изискана реч… Прекрасно рисувал, имал добра памет, изобретявал нови видове оръжия, умеел да лепи от восък и глина всякакви изображения, мъдро използвал мястото, времето и речта си, с една дума – ако можеше да се избави от обкръжението на негодници, на които вярваше като на най-верни и мъдри, а се беше обградил просветени и добросъвестни съветници, от него би излязъл, без съмнение, отличен владетел…”

Произход и кариера
Роден бил през 321 г. в град Цибала в Панония, в семейството трибуна протектор (защитник – част от свитата телохранители на императора) Грациан Стари. Той и Валент от малки съпровождали баща си, който първо бил назначен за комит (командващ полевите войски – comitatenses) в Африка, а след това в Британия. Двамата братя не получили никакво образование, но Валентиниан усвоил военното дело и след пенсионирането на баща си продължил кариерата си в армията.

След като през 350 г. западният император Констант бил убит в Галия от узурпатора Магн Магненций, по-големият му брат и управител на изтока – Констанций II организирал голям поход срещу варварина и го разгромил в грандиозната битка при Мурса (дн. Осиек) през 351 г. Магненций загинал две години по-късно и Констанций II конфискувал имуществата на поддръжниците му, отнемайки земите и на Грациан Стари. Въпреки немилостта, в която изпаднал баща му, Валентиниан не пострадал от репресиите.

Гражданската война довела до отслабването на римската военна мощ – около 70 000 легионера загинали по време на битките. От това се възползвали франките и алеманите, които преминали Рейн и завладели римските гранични укрепления. Градовете Могонциак (дн. Майнц)и Агренторат (дн. Страсбург) също паднали в техни ръце. Констанций назначил племенника си Юлиан за цезар и му поверил защитата на Галия, а сам заминал на изток, за да поднови войната срещу основния противник на империята – персите.

Валентиниан участвал в кампаниите на Юлиан срещу варварите и битката при Аргенторат през 357 г., където алеманите били окончателно разгромени. На следващата година Юлиан усмирил и отблъснал и франките и възстановил рейнския лимес. По време на битките Валентиниан демонстрирал добри воински качества и организаторски талант и бил назначен за командир на конницата (magister equitum). През 359 г. от брака му с Марина Севера се родил и първият син – Грациан.

Скоро след това Валентиниан бил преместен на изток, където като tribunus militum командвал подразделение от копиеносци (lanciarii), но през 362 г. бил освободен от този пост от император Юлиан (наследил управлението на държавата след кончината на Констанций II) заради това, че е християнин…

Прочетете целия материал безплатно тук.

Изтеглете безплатно новия 90-ти брой на сп. Българска Наука от тук.

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts