Португалия (Portugal)Португа
http://image.nauka.bg/geo/durjavi/portugal/portugal226.gifлия, държава с богата история в корабоплаването и откривателството, гледа от Иберийския полуостров към Атлантическия океан.
През 1999 г. тя предаде на Китай последната си външна територия – Макао, като с това сложи край на дългата и понякога неспокойна епоха като колониална сила.  

Основни данни
 
Корените на тази колониална ера са в XV век, когато португалските пътешественици, като Васко да Гама, тръгват да търсят морски път до Индия. До XVI век тези изследователи са спомогнали за изграждането на огромна империя включваща Бразилия, както и ивици от Африка и Азия. Днес по света има около 200 милиона души говорещи португалски.  

Португалската история има сериозно въздействие върху културата на страната – с мавърски и ориенталски влияния в архитектурата и изкуствата. Популярни остават традиционните фолк танци и музика, по-специално меланхоличното фадо.

През почти половината от XX век в Португалия има диктатура, в която няколко десетилетия ключовата фигура е Антонио де Оливейра Салазар. Упоритият отказ на диктатурата да отпусне хватката си над колониите, когато исканията за независимост набраха скорост, доведе до скъпоструващи войни в Африка.  

Този период приключи през 1974 г., в безкръвен преврат, живописно наречен „Революцията на карамфилите“, като се откри новата ера на демокрацията.  


РЕКЛАМА:

***

От края на 1975 г., всички бивши колонии в Африка са независими от Лисабон.  

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/portugal/lisbon4_203.jpg
Известно място в Лисабон за срещи.

Факти
Официално име: Португалска Република
Население: 10.7 милиона (ООН, 2008)
Столица: Лисабон
Площ: 92,345 кв. км (35,655 кв. мили)
Официален език: Португалски
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 75 години (мъже), 81 години (жени) (ООН)
Парична единица: 1 евро = 100 цента
Основен износ: Текстил и облекла, продукти на дървообработващата промишленост, електрическо оборудване
Брутен национален приход на глава от населението: US $18,950 (Световната банка, 2007)
Интернет домейн: .pt
Международен телефонен код: 351

Лидери
 

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/portugal/silva_afp.jpg
Анибал Кавако Силва, дясноцентристкия президент 


Президент: Анибал Кавако Силва   

Анибал Кавако Силва спечели президентските избори през януари 2006 г., като стана първият дясноцентристки президент след преврата през 1974 г. Той победи двама социалистически кандидати и спечели победа още в първия кръг от изборите.

Ролята на президента е предимно представителна, но в правомощията му влизат назначаването на премиер, разпускане на парламента и назначаване на избори.  

Премиер: Жозе Сократес

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/portugal/socrates_ap.jpg
Жосе Сократес: Неговата социалистическа партия си върна властта през 2005 г.


Изборите през февруари 2005 г. бяха спечелени от социалистическата партия водена от Жозе Сократес. Социалистите спечелиха първото си абсолютно мнозинство от завръщането на демокрацията в Португалия през 1974 г.  
При поемането на властта г-н Сократес обяви, че негов приоритет ще бъде да възроди икономиката, която от години е една от най-слабите в ЕС, а също и да спре увеличаването на безработицата.

Неговото правителство рязко намали разходите като намали пенсиите, увеличи възрастта за пенсиониране и отне привилегиите на държавните служители, опитвайки се по този начин да намали бюджетния дефицит – един от най-големите в Европа.  

Реформите, за които някои твърдят, че унищожават обществените права, предизвикаха многократни протести най-вече сред работниците в обществения сектор.  

Г-н Сократес бе на 47 години по времето на изборите. Той бе министър на околната среда в предишното социалистическо правителство и стана лидер на партията през 2004 г.  

Президентът Сампайо бе назначил предсрочни избори заради растящото недоволство от неспособността на предишното дясноцентристко правителство на Педро Сантана Лопес да се справи с растящите икономически проблеми на страната.  

Медии
 
Комерсиалните тв канали имат лъвския пай от зрителската аудитория в Португалия и са сериозна конкуренция на изпитващата финансови проблеми обществена телевизия.
Обществените телевизионни канали се излъчват от RTP, която имаше монопол в ефира до стартирането на комерсиалния канал SIC през 1992 г.
Бъдещето на обществената телевизия породи разгорещен политически дебат. Вторият обществен тв канал и обществените радио мрежи бяха изправени пред опасността от  спиране през 2002 г., но оцеляха.  

Мултиканална телевизия достига чрез кабел и сателит до над два милиона домакинства и предлага широк спектър от родни и чужди канали.  

Общественото радио е RDP. Римокатолическата църква притежава популярното Radio Renascenca. Има около 300 местни и регионални радио станции.  

 
Пресата
Diario de Noticias – всекидневник
Publico – всекидневник  
Correio da Manha – всекидневник  
Jornal de Noticias – всекидневник  
Expresso – седмичник
The Portugal News – всекидневник на английски език
The Resident – седмичник на английски език Get Real Weekly – публикува се на английски език
 

Телевизия

RTP – обществена телевизия, която има два местни телевизионни канала и два международни – RTP Africa and RTP Internacional
SIC – комерсиална, сред нейните канали е новинаркия SIC Noticias
TVI – комерсиална
TV Cabo – основния оператор на платена телевизия

Радио

RDP – обществено, излъчва три национални мрежи, регионални и насочени към чужбина канали.  
Radio Comercial – национално, комерсиално
TSF – национално, комерсиално
Radio Clube Portugues – комерсиална мрежа
Radio Renascenca – собственост на църквата

Новинарска агенция

Lusa News Agency


Европейска нощ на учените 2022 г.: