Помощ: сенна хрема!

Пролет: красотата на природата ни заобикаля от всички страни с прекрасните си цъфтящи в нежни цветове треви и дървета, затопляне на времето, пробуждайки желание да прекараме повече време на открито. Не и ако сме сред „щастливците“, страдащи от сенна хрема, при които подобна картина буди по-скоро панически пристъп (с характерни реплики от типа на: „Не отново! Пак ли! Не може ли да пропуснем тази година!“), отколкото възторг (едва ли някой би помислил: „Колко красиво ще сълзят зачервените ми очи и ще подсмърчам в такт с пойните птички!“).

Сенната хрема е добре позната на милиони хора по цял свят, като се счита за едно от най-често срещаните алергични заболявания. Известна е още като алергичен ринит или полиноза (растителна алергия).

Причинява се при наличие във въздуха на алергени (полени), които при вдишване провокират бърза алергична реакция с отделяне на хистамин, който е главният виновник за появата на всички симптоми. В ролята на алергени влизат цъфтящи растения, бор, кедър, върба, кипарис, кестен, ръж, ливадни треви, райграс, пелин и много други, които в пролетния сезон се превръщат в бич за лицата със сенна хрема. Често се наблюдава наследствен характер на състоянието, като наличието на сенна хрема у майката се счита за особено висок рисков фактор за изявата на болестта и при децата.

Състоянието протича изключително характерно, с остра (почти мигновена) изява на характерните за алергия от първи тип прояви, а именно:

  • кихане
  • зачервяване и сълзене на очите
  • изтичане на бистра секреция от носа (и от двете ноздри)
  • последващо запушване на носа
  • сърбеж и гъделичкане в носа и гърлото
  • кашлица

Възможни са и намаление на обонянието, главоболие, раздразнителност, повишена умора и други.


РЕКЛАМА:

***

Състоянието причинява изключителен дискомфорт на пациентите, тъй като всяко излизане сред природата, на открито (включително и бързо притичване из междублоковите пространства), особено при наличие на вятър и по-високи температури, води до бързо отключване на добре познатата клинична картина.

В случай, че сте сред засегнатите от този тип алергия, се препоръчва да се консултирате със специалист. След доказване на вида на алергията (с помощта на кожни тестове за чувствителност, пълна кръвна картина, кръвни тестове за измерване на IgE) се назначава подходяща терапия, съобразена с особеностите на пациента.

Трудно можем да избегнем контакта с полени (което е един от първите съвети, които ще получите), тъй като това практически означава да прекараме цял един сезон сред четирите стени на дома си. Спасението се крие в добре подбраната антиалергична терапия, която най-често включва някои от следните средства:

  • антихистамини (Н1-блокери): особено популярни агенти с добра ефективност и малък риск от нежелани ефекти са лоратадин, цетиризин, левоцетиризин, които водят до потискане на алергичната реакция чрез блокиране на рецепторите за хистамин
  • назални деконгестанти: това са добре познатите на всички капки за нос, съдържащи ксилометазолин или негови аналози, които водят до отбъбване на лигавицата на носа, облекчавайки дишането
  • кортикостероиди: предпочитат се локалните средства (капки, спрей), съдържащи беклометазон, флутиказон и други, поради техните мощни антиалергични свойства и противовъзпалителна активност

Като цяло при леките форми на сенна хрема се предпочита използването на локални средства (капки или спрей за нос, капки за очи), но при силно проявени признаци на алергия се включват и лекарства през устата (обикновено антихистамини) за системно повлияване на състоянието.

При тежка и мъчителна алергия се обсъжда специфична имунотерапия и десензибилизация, извършвани от алерголог.

Още полезна информация може да намерите в medpedia.framar.bg –  Алергичен ринит, причинен от полени


Европейска нощ на учените 2022 г.: