Търсене
Close this search box.

Ползи от използването на приложение за персонализирана грижа за бременни

Ползи от използването на приложение за персонализирана грижа за бременни

Ползи от използването на приложение за персонализирана грижа за бременни

Ползи от използването на приложение за персонализирана грижа за бременни


Направи дарение на училище!***

Автори: доц. д-р Дорина Асенова, д-р Альона Митева, д-р Симона Свиленова, д-р Валентина Бойкова 

Ключови думи: бременност, приложение, персонализирана грижа, пренатална грижа

 

Бременността е трансформиращо изживяване, изпълнено с множество промени в тялото и живота на жената. Навигирането на този комплексен процес може да бъде сложна и объркваща задача и бъдещите майки често се нуждаят от персонализирана грижа и подход. В ерата на дигиталните иновации решение за това може да се намери в създаването на приложение за персонализирана грижа за бременни, което да помага на жената във всеки етап от нейната бременност. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Към днешна дата се наблюдава все по-засилена насоченост към търсене и създаване на персонализация на предлаганите медицински грижи. Опитите за създаване на приложение за персонализирана грижа за бременни жени е сравнително ново, но бързо нарастващо направление [1, 2]. Скорошни проучвания показват, че използването на мобилни здравни технологии по време на бременност е свързано с подобрени резултати за здравето на майката и плода, повишена ангажираност и удовлетворение на пациентите и намалени разходи за здравеопазване. 

Изследванията показват, че бременните жени, които използват мобилни приложения за пренатални грижи, имат по-високи нива на удовлетворение от грижите, чувстват се по-информирани за здравето си и е по-вероятно да следват препоръки относно промени в начина на живот и достъпа до здравни грижи [3]. Въпреки обещаващите резултати, все още има нужда от допълнителни изследвания за оценка на дългосрочната ефективност на приложенията за персонализирана грижа за бременни жени.

Значителна е актуалността на създаването на приложение за персонализирана грижа за бременни жени. Бременността е критичен момент, както за здравето на майката, така и за здравето на плода. Предоставянето на достъп до персонализирани и основани на доказателства грижи може да окаже значително влияние върху резултатите от бременността [4, 5].

Проведена от нас анкета показа, че използването на приложения за персонализирана грижа би предоставило на пациентките инструментите и ресурсите, необходими за вземане на информирани решения относно тяхното здраве и благополучие по време на бременност. Анкетирани са 78 пациентки, които проследяват своята бременност към МЦ “Лозенец” и са хоспитализирани в АГ-клиника към УМБАЛ „Лозенец”. Резултатите показват: 47 от анкетираните използват приложения за протичането на бременността на чужд език, а 39 от тях биха направили същото, ако е налице свободно достъпно приложение на български език.

В сътрудничество с ФМИ на СУ „Свети Климент Охридски“ разработихме прототип на приложение за персонализирана грижа за бременни, базирайки се на получените данни. Основните цели за създаването му са подобряване ангажираността и удовлетвореността на пациентите и повишаване на знанията за здравето на майката.

Прототипът включва:

  • проследяване на бременността по гестационни седмици след въвеждане на последната редовна менструация на бременната;
  • съвети за здравословно хранене;
  • най-често срещани възможни симптоми във всяка гестационна седмица, съвети за справянето с тях и информация кога състоянието изисква лекарска помощ;
  • проследяване на развитието на бебето седмица по седмица.

Нашият прототип за приложение за персонализирана грижа за бременни може да бъде полезен инструмент в сферата на пренатална грижа. Приложението снабдява жените с важна информация относно бременността, което води до засилване на информираността.  Това от своя страна води до понижаване на нивата на тревожност в бъдещите майки. 

Една от основните функции на приложението е календар, включващ предстоящите прегледи, които трябва да бъдат извършени до края на бременността. Прегледите са посочени като дати  и допълнени с детайлни обяснения за това какви изследвания включва всеки един от тях. Бъдещите майки могат лесно да видят предстоящите им посещения при своя акушер-гинеколог, като по този начин се предотвратява тяхното пропускане. Това хронологично проследяване във времето може да окаже важна роля за навременно откриване и адресиране на потенциални проблеми, подобрявайки изхода от бременността [6].

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.