Търсене
Close this search box.

Ползи и вреди от кофеина

Ползи и вреди от кофеина

Ползи и вреди от кофеина

Ползи и вреди от кофеина


Направи дарение на училище!***

Любителите на кафето се позовават на проучвания, които показват ползите от приема на кофеин в определени количества – той подобрява паметта и концентрацията, а според някои изследвания е възможно да понижава риска от заболявания като Алцхаймер и рак на черния дроб.

От друга страна, прекомерната употреба на кафе и напитки, които съдържат кофеин, води до раздразнителност, високо кръвно налягане, висока кръвна захар и понижена плътност на костите при жените.

Как работи кофеинът

На клетъчно ниво кофеинът блокира рецептора за аденозин, който представлява мозъчен модулатор, предотвратяващ прекомерната стимулация на нервните клетки. Ако рецепторът е блокиран, нервната система се превъзбужда на клетъчно ниво.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Пристрастяване

Все още съществува дебат около въпроса дали наистина кофеинът предизвиква пристрастяване, като някои специалисти подкрепят тезата, че това е така само за някои хора, които при опитите си да откажат кафето преживяват истинска абстиненция.

Ползите от кофеина

Според различни проучвания, умерената консумация на кофеин (до 3 чаши на ден, осигуряващи общо 300-400 милиграма кофеин) не води до влошаване на здравословното състояние, а дори има определена степен на полезност. Учените смятат, че той може да понижи риска от диабет тип 2, Паркинсон, заболявания на черния дроб. Но предупреждават, че хората с високо кръвно, децата, тийнейджърите и възрастните хора са по-уязвими и е добре да избягват кафето и напитките, които съдържат кофеин.

Опасности от приема на кофеин

Кофеинът повишава кръвното налягане временно, но учените се опасяват, че тези покачвания и спадове в течение на деня и в комбинация със стреса може да повишат риска от сърдечни заболявания. Притеснителни са и повишенията в нивата на кръвната захар, които съпровождат приема на кофеин.

Все повече продукти на пазара съдържат това вещество – препарати за отслабване, безалкохолни и енергийни напитки, които са лесно достъпни и примамливи за подрастващите.

Предозирането с кофеин води до безсъние, тремор, гадене, повръщане, болки в областта на гърдите, а често лекарите не знаят за всички продукти, които го съдържат и биха предизвикали тези симптоми, за да попитат пациента дали ги е приел и да се ориентират по-добре за какъв случай става въпрос.

Къде да теглим чертата?

Дали и колко кафе е подходящо да пиете, зависи от природата ви. Някои хора са много чувствителни и се разтреперват от съвсем малко кофеин, други заспиват след чаша кафе вечер. Важно е да имаме предвид както ползите, така и опасностите, които вълшебната напитка крие и разумно да определим как да ѝ се наслаждаваме.

Независимо дали обичате ободряващия ефект на кафето или ароматът му сутрин е достатъчен, за да внесе уют в деня ви, има една напълно безвредна форма, под която ние го предлагаме: колие от медицинска стомана с молекулата на кофеина! 🙂


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.