Полша (Poland)

 


Нация горд
http://image.nauka.bg/geo/durjavi/poland/poland226.gifа с културното си наследство, корените на Полша могат да се проследят преди повече 1000 години. Разположена в центъра на Европа тя е известна и с периоди на размирици и насилие.

Има периоди на независимост, както времена на управление от други държави. Няколко милиона души, половината от тях евреи, загиват по време на Втората световна война. 

Основни данни
Нова епоха започва, когато през май 2004 г. Полша става член на ЕС, пет години след присъединяването си към НАТО и 15 години след края на комунистическото управление. 

Това е родното място на първото в съветския блок официално признато масово независимо политическо движение, след като избухналата стачка в корабостроителницата в Гданск през август 1980 г., води до споразумение с властите и създаването на профсъюза „Солидарност“.


РЕКЛАМА:

***

Наченките на политическа свобода бяха погазени отново 16 месеца по-късно, когато комунистическия лидер Войчех Ярузелски обяви военно положение. Но поривите за промени бяха необратими. Изборите през лятото на 1989 г. доведоха до първото в Източна Европа пост-комунистическо правителство.

Присъствието във Ватикана на папата от полски произход Йоан Павел II бе от важно значение през 80-те години на ХХ век за движението „Солидарност“. Римокатолическата църква остава много важна сила в живота на поляците. 

В годините между комунизма и приемането в ЕС властта в Полша се прехвърляше между десноцентристките и лявоцентристките сили. Правителствата последователно бяха обвинявани в неетични действия. 

Държавата постигна успех в създаването на пазарна икономика и привличането на чуждестранни инвестиции. Има масова емиграция на работници към страните в Западна Европа. 

Полша все още има значим аграрен сектор – тромав и много неефективен. Бедността, в частност, е широко разпространена в селските райони. 

Имиджът на Варшава в международен аспект се издигна от подкрепата за водената от САЩ военна кампания в Ирак. Водените от Полша международни военни сили, включващи 2500 полски войници, поеха задължения по опазване на мира в централната част на южен Ирак през септември 2003 г. Въпреки обществената критика към разполагането на войските, консервативното правителство избрано през 2005 г. промени плана на предишната администрация да изтегли войниците в началото на 2006 г. 

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/poland/_42208736_warsaw_ap.jpg
Варшава е преживяла бурни войни и окупации

Факти
Официално име: Република Полша
Население: 38 милиона (ООН, 2008)
Столица: Варшава
Площ: 312,685 кв. км (120,728 кв. мили)
Основен език: Полски
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 71 години (мъже), 80 години (жени) (ООН)
Парична единица: 1 злота = 100 гроша
Основен износ: Съоръжения и транспортно оборудване, храни, химикали
Брутен национален приход на глава от населението: US $9,840 (Световната банка, 2007)
Интернет домейн: .pl
Международен телефонен код: 48

Медии
Радио и тв пазарът в Полша е най-големият в Източна и Централна Европа и привлече инвестиции от чуждестранни медийни групировки.  Има свобода и разнообразие на информацията, макар, че все пак са в сила закони срещу осмиването на страната и нейната политическа система. 

Обществената TVP със своите два национални канала има най-голям дял от аудиторията. Тя излъчва регионални програми и сателитния канал TV Polonia насочен към международната аудитория.

Polsat и TVN са собственици на водещите комерсиални канали. Polsat има и цифрова платена телевизия и се излъчва и в Прибалтийските държави. Цифровата платена Cyfra бе пусната от френския Canal .

Близо една четвърт от поляците гледат и чуждестранни тв канали. 

Важността на радиото като източник на информация и забавление намаля. Дори и при тези обстоятелства обаче, Polish Radio все още достига до половината от населението, а в ефира има над 200 станции. 

Има над 300 вестника, повечето от който местни и регионални. Въпреки това по-малко от 30% от поляците четат вестници. Издаването на вестници  е почти напълно приватизирано, като голяма част от тях са чуждестранна собственост. Ежедневникът с най-голям тираж Fakt tabloid, бе пуснат на пазара през 2003 г.

Преса

Gazeta Wyborcza – масово разпространен ежедневник
Rzeczpospolita – влиятелен ежедневник
Dziennik – ежедневник пуснат на пазара през 2006 г.
Super Express – масово разпространен таблоид 
Gazeta Polska – седмичник
Polityka – седмичник
Wprost – седмичник
Newsweek Polska – седмичник
The Warsaw Voice – седмичник на английски език 
Warsaw Business Journal – седмичник на английски език 
New Warsaw Express – седмичник на английски език

Телевизия
Telewizja Polska (TVP) – обществена, собственик на два национални, регионални канали и сателитния ТV Polonia, насочен към международната аудитория
TVN – комерсиална, собственик е и на новинарския канал TVN 24
Polsat – комерсиален канал и оператор на платена тв 
Cyfra – оператор на платена тв 

Радио

Polish Radio – обществено, собственик на пет национални канала и множество регионални станции
Radio Polonia – обществено, за чужбина 
RMF FM – комерсиално 
Radio Zet – комерсиално 
Radio Maryja – дискусионна католическа станция излъчвана от Ордена на редемптористите 

Новинарска агенция
Polish News Agency (PAP)

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: