Търсене
Close this search box.

Полиомиелитният вирус се разпространява в Ню Йорк. Ето какво трябва да знаете

Полиомиелитният вирус се разпространява в Ню Йорк. Ето какво трябва да знаете

Полиомиелитният вирус се разпространява в Ню Йорк. Ето какво трябва да знаете

Полиомиелитният вирус се разпространява в Ню Йорк. Ето какво трябва да знаете


Направи дарение на училище!***

Вирусът може да засегне общества с нисък процент ваксинирани.

 

Определен вид полиомиелитен вирус превзема Съединените щати. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ потвърждават, че държавата заедно с още 30 други (сред които Обединеното кралство, Израел, Египет, Йемен и някои африкански държави) влиза в списъка на местата, на които е открит вирусът.

Новината е обявена на 13 септември след потвърждение на случай на паралитична форма на полиомиелит при неваксиниран възрастен индивид от окръга Рокланд на щата Ню Йорк през юли. Служители в областта на общественото здравеопазване твърдят, че случаят е причинен от ваксинодериватен полиомиелитен вирус (обяснен по-надолу). Това налага изследване на отпадни води в района на заразата, тъй като хората изхвърлят вируса чрез фекалиите си. Взетите проби доказват разпространението му в окръга и близките райони.

В отговор на новината губернаторът Кати Хочул обявява извънредно положение на 9 септември и разширява достъпа до ваксини срещу полиомиелит в щата. Три окръга, в които е открит вируса – Рокланд, Ориндж и Съливан – имат около 60% ваксинирани от населението. Вирусът се е появил и в метрополиса Ню Йорк и окръга Насау.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Повечето инфектирани с полиомиелитния вирус нямат симптоми, някои се чувстват като болни от грип – с треска, умора или възпалено гърло. В редки случаи вирусът може да причини постоянна парализа и може да е смъртоносен, ако тази парализа обхване мускулите, осъществяващи дишането или преглъщането. Всеки неваксиниран е с риск от развитие на паралитична форма на полиомиелит, ако бъде инфектиран. 

Големите усилия за повишаване процента на ваксинирани спомага за елиминиране на полиомиелитните вируси в САЩ през 1979 г., но служителите на здравните служби и до днес се стремят да преустановят заразата в световен мащаб. Новите притеснения относно болестта са причинени от ваксинодериватни полиовируси в популация с нисък процент на ваксинирани.

Трябва да знаете 6 неща относно полиомиелита сега. Ето кои са те:

 

Има два типа ваксини срещу полиомиелит. Каква е разликата между тях?

Ваксините срещу полиомиелит се приемат под формата на инжекция в ръката или крака или перорално – като течност. Тези ваксини предпазват от естествено разпространяващия се полиомиелитен вирус („див“ полиовирус) и от този, възникнал от ваксина (ваксинодериватен полиовирус). В миналото и двата вида ваксини са били прилагани в САЩ, но от 2000 г. насам се използва само ваксината под формата на инжекция.

Инжекционната форма се нарича инактивирана ваксина и е част от детския имунизационен календар в САЩ. Тя се създава с помощта на „убити“ вирусни частици. Децата получават 4 дози. Този тип ваксина предпазва от паралитичната форма на заболяването.

Оралната ваксина, която все още се използва в много страни, се нарича атенюирана и съдържа живи, но „омаломощени“ вирусни частици. Този тип ваксина може да предотврати разпространението на естествено срещащия се полиомиелитен вирус от предаване, ако ваксинираният консумира заразена храна или вода, т.е. предпазва както от разпространението на полиомиелита, така и от паралитичната форма във ваксинирания. Но тъй като „омаломощените“ вирусни частици могат да се реплицират, съществува вероятността вирусът да зарази други хора. Което ни навежда на следващия въпрос:  

 

Какво представляват ваксинодериватните полиомиелитни вируси?

Такъв тип вирусни частици се свързват с атенюираната ваксина, тъй като използваните в нея вируси могат да се размножават, но са твърде слаби, за да причинят сериозна болест. „Проблемът се появява, когато такава вирусна частица се разпространи сред прекалено много хора и възвърне способността си да причинява парализа – споделя Адам Лауринг, вирусолог и инфекционист от Университета в Мичиган – Това се дължи на еволюцията, която вирусът претърпява“. В общество с ниска степен на ваксинация ваксинодериватните полиовируси могат да предизвикват заболяване.

 

Защо тогава някои държави все още използват ваксината за перорална употреба?

Глобалната инициатива за ерадикация на полиомиелита, която включва Световната здравна организация (СЗО), Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ (CDC), Детския фонд на Обединените нации и други, започва работа през 1998г, за да „ликвидира“ заразата. „Пероралната ваксина е ключов инструмент за отстраняването на полиомиелита в световен мащаб – казва Лауринг – Тази ваксина е не само евтина, но и лесна за прилагане в държави с ниски доходи. Освен това изследвания показват, че този тип ваксина предпазват по-добре червата – мястото, в което се развива вируса, а колкото по-добре предпазени са червата, толкова по-малък е шансът за предаване на заразата“.

 

Какво означава откриването на вируса на полиомиелита в отпадни води?

Откриването на вируса свидетелства за разпространението му сред хората в определена област. Парализите от полиомиелитен вирус са редки – засягат 1 на 200 заразени, така че идентифицираният през юли случай сам по себе си подсказва, че има стотици инфектирани. Полиомиелитният вирус е изолиран от отпадни води в САЩ за първи път през май и непрекъснатото му присъствие сочи, че хората продължават да се заразяват и да го разпространяват.

 

Трябва ли да се ваксинират неваксинираните?

Да. „Ако не знаете дали сте получили дозите от ваксината срещу полиомиелит, значи трябва да ги получите – съветва Лауринг – Ако не сте ваксинирани, ваксинирайте се. Малкият процент ваксинирани е една от причините за това, което се случва в Ню Йорк“. Ниското ниво на ваксинация означава, че ваксинодериватните вируси се разпространяват сред неваксинирани и циркулират незабележимо преди някой да се разболее от сериозна форма на болестта. Места със занижен санитарен контрол или борещи се с други стомашно-чревни болести също са уязвими. Когато не съществува достатъчен колективен имунитет, който да спре циркулиращия полиомиелитен вирус, той може да еволюира.

 

Какво да правят хората, които са ваксинирани, когато са били деца?

Хората, които са ваксинирани, дори и преди десетки години, са защитени. Възрастните индивиди, които са изложени на риск, имат право на една бустерна доза от ваксината според CDC. В случай, че са напълно неваксинирани, хората трябва да поставят препоръчителното количество дози. „Не е известно точно колко дълготрайна е защитата от ваксините, поставени в детска възраст. При малко количество от полиовируса, циркулиращо в света, е трудно да се осъществи изследване – обяснява Лауринг. – Все пак от години не е имало случаи на полиомиелит в САЩ и през това време ни е предпазвал имунитетът от инактивираната ваксина.“

 

Превод: Йоанна Стефанова

Източник: sciencenews.org


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.