Полет до планетата Марс би бил възможен след 2035-та година чети

mars_atmosphere_750px.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/mars_atmosphere_750px.jpg„Междупланетен космически кораб за полет до Марс би могъл да бъде създаден не по-рано от  2025-та година, а първият полет до червената планета би бил възможен едва след 2035-та година. При съществуващата техника смятам, че само тези срокове са възможни.“, заявява ръководителят на Федералната космическа агенция (Роскосмос) Анатолий Перминов.

„Възможността за полет до Марс трябва да бъде комбинирана с изграждането на космически кораб с нов двигател с ядрен реактор, което би направило възможно достигането на планетата за един месец. Абсурд е сега да се лети с корабите и двигателите, с които разполагаме.“, е споделил Перминов пред руския Парламент, изтъквайки факта, че с наличната техника пътуването до Марс би било с продължителност от година и половина.
Той казва, че задвижващ агрегат, който ще служи за промяна на скоростта на космическите  кораби, е възможно да бъде построен до 2019-та година и добавя, че бъдещият полет би могъл да бъде организиран единствено на международно равнище.
Предстои Роскосмос и НАСА да обсъдят разработването на космически кораб, задвижван с ядрено гориво.

По материали от:
http://www.thehindu.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: