Търсене
Close this search box.

[ПОДКАСТ] Елица Стоилова – Как българското кисело мляко започва да се възприема като национален символ

[ПОДКАСТ] Елица Стоилова – Как българското кисело мляко започва да се възприема като национален символ

[ПОДКАСТ] Елица Стоилова – Как българското кисело мляко започва да се възприема като национален символ

[ПОДКАСТ] Елица Стоилова – Как българското кисело мляко започва да се възприема като национален символ


Направи дарение на училище!



***

Елица Стоилова е главен асистент в ПУ, катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет. Бакалавърските й степени са две – Етнология и Социология, магистърската отново и е Социология (всичко в ПУ).
Докторантурата си защитава в Холандия (Техническия университет в Айндховен) в програма за история на технологиите. Работи върху българското кисело мляко и как то започва да се възприема като национален символ. Изследва промяната в неговото производство и консумация, както и неговата популяризация в чужбина.
От тогава и социалното изследване на храната и храненето се налагат като основен нейн интерес.
Нематериалното културно наследство и въпросът за идентичността са другите два тематични проблема, с които се занимава (почти винаги през храните). В момента работи върху кулинарните фестивали в България и техните специфики. Участва и в проект финансиран от програма творческа Европа за културите в движение, както българския екип работи върху общността на каракачаните. Друг актуален проект се казва „Трансформиращото се село“.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.