Слушай наука 

[ПОДКАСТ] Елица Стоилова – Как българското кисело мляко започва да се възприема като национален символ

Елица Стоилова е главен асистент в ПУ, катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет. Бакалавърските й степени са две – Етнология и Социология, магистърската отново и е Социология (всичко в ПУ).
Докторантурата си защитава в Холандия (Техническия университет в Айндховен) в програма за история на технологиите. Работи върху българското кисело мляко и как то започва да се възприема като национален символ. Изследва промяната в неговото производство и консумация, както и неговата популяризация в чужбина.
От тогава и социалното изследване на храната и храненето се налагат като основен нейн интерес.
Нематериалното културно наследство и въпросът за идентичността са другите два тематични проблема, с които се занимава (почти винаги през храните). В момента работи върху кулинарните фестивали в България и техните специфики. Участва и в проект финансиран от програма творческа Европа за културите в движение, както българския екип работи върху общността на каракачаните. Друг актуален проект се казва „Трансформиращото се село“.

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts