По-малък брат или сестра може да е „здравословен” за детето ви

Food.jpg
Според ново изследване на Университета на Мичиган, ако детето ви стане батко или кака преди първи клас, това може да понижи вероятността то да страда от затлъстяване.
Раждането на брат или сестра, особено когато детето е между 2 и 4 години, е свързанo с по-здравословeн индекс на телесната маса (ИТМ) до първи клас, според авторите на проучването, което включвало 697 деца от САЩ. Вероятността деца на същата възраст, които нямат брат или сестра, да бъдат с наднормено тегло до първи клас, е почти три пъти по-голяма. Резултатите ще бъдат публикувани в априлския брой на списание Pediatrics.
„Изследванията показват, че с по-малките братя или сестри – в сравнение с по-големи или никакви – е свързан по-малък риск от наднормено тегло. Въпреки това, ние имаме много малко информация за това как раждането на брат или сестра може да измени риска от затлъстяване по време на детството“ – казва един от авторите – д-р Джули Луменг, педиатър от Детската болница „C.S. Mott“ към Университета на Мичиган.“Смятаме, че това е първото проучване, което проследява увеличението на ИТМ, след като детето стане по-голям брат или сестра.“

Едно възможно обяснение, според авторите, би могло да бъде, че родителите вероятно променят начина, по който хранят децата си, след като се роди новото бебе. Тъй като децата развиват трайни хранителни навици на около три години, промяната в тях може да има значително въздействие.

Авторите отбелязват също така, че децата се впускат в повече „активни игри“ и прекарват по-малко време заседнали пред екрана, когато се роди братче или сестриче, което допринася за здравословен ИТМ.
„Имаме нужда от по-нататъшно изучаване на това как братът или сестрата може да доведе дори до леки промени в хранителните навици и физическата активност“ – казва Луменг.
„Затлъстяването при децата продължава да бъде повод за голямо безпокойство. Ако раждането на брат или сестра променя поведението на членовете на едно семейство по начин, който предпазва от затлъстяване, това може да бъде модел на поведение и за други семейства, които да се опитат да го приложат в собствените си домове. По-доброто разбиране на потенциалната връзка между братята и сестрите и теглото, може да помогне на здравните работници и семействата да създават нови стратегии за отглеждане на здрави деца.“

Превод: Росица Ташкова
Източник: https://www.sciencedaily.com


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***