Планета – „пришелец” открива умираща звезда

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/50025000/jpg/_50025153_eso1045a-2.jpg

Астрономите твърдят, че са открили първата планета с произход извън нашата галактика. Планетата, която е подобна на Юпитер, е част от слънчева система, която някога е принадлежала на галактика-джудже. Тази малка галактика се е сблъскала с нашата собствена галактика, Млечния път, и е била погълната от нея. Звездата, наречена HIP 13044, наближава края на своя живот и се намира на разстояние 2 000 светлинни години от Земята.

Космически канибализъм

Астрономите са регистрирали ок. 500 от т. нар. „екзопланети“ извън нашата Слънчева система. Но всички екзопланети, открити досега, са характерни за нашата собствена галактика. Тази находка е различна, тъй като планетата кръжи около слънце, което принадлежи към група от звезди, които са принадлежали някога на отделна галактика-джудже. Тази галактика е била погълната от Млечния път преди около 6 или 9 милиарда години в акт на междугалактически канибализъм.

Новата планета има минимална маса 1,25 пъти тази на Юпитер и обикаля в непосредствена близост до своята звезда, с орбита от 16 дни. Планетата се намира в съзвездието Пещ (Fornax, Fourneau). Това съзвездие е открито през 1756 г. от френски астроном. Планетата е създадена в ранната история на слънчевата си система, преди светът й да бъде погълнат от нашата собствена галактика.


РЕКЛАМА:

***

Последни дни

Това ново откритие е много важно, понеже то може да ни предложи една визия на далечното бъдеще – последните дни на Слънчевата система.

Звездата HIP 13044 очаква края си. Когато погълне всичкото водородно гориво в ядрото си, тя ще се превърне в червен гигант и може да „изяде” по-малки скалисти планети като нашата Земя. Учените очакват Слънцето също да се превърне в червен гигант след около пет милиарда години.

 Превел: Неделин Бояджиев
http://www.bbc.co.uk


Европейска нощ на учените 2022 г.: