Пирати пречат на достъпа до гигантски океански водовъртеж, затова учените го изследват от космоса

Огромният антициклонен водовъртеж с размерите на Колорадо се появява през пролетта край бреговете на Сомалия и е толкова голям, че учените могат да го видят от космоса.

Наскоро сателитните данни разкриха, че той е дори по-голям и трае по-дълго, отколкото сме очаквали.

Известен като „Великата вихрушка“, този водовъртеж, движещ се по посока на часовниковата стрелка, е описан за първи път през 1866 г. от британския географ Александър Финдли в неговия наръчник по корабоплаване в Индийския океан. Финдли казва, че водовъртежът „обърква“ водата и съветва моряците, наближаващи африканското крайбрежие, да избягват мощните му течения.

 

От какво е причинена Великата вихрушка? Макар да се смята, че мусоните играят някаква роля, вихърът започва да се формира още през април – около два месеца преди тяхното начало, и продължава повече от месец след техния спад през септември или октомври, твърди публикация в списание Geophysical Research Letters от 2013 г.


РЕКЛАМА:

***

Водовъртежът се сформира всяка година с пристигането на вълните на Росби в Индийския океан. Тези бавно движещи се вълни, които се издигат само на десетина сантиметра височина, захранват водовъртежа с енергията си. Щом се завихри, пристигат мусонните ветрове и поддържат движението на водовъртежа. В своя пик, Великата вихрушка може да достигне до над 500 километра широчина.

И все пак, обстойното изследване на водовъртежа се оказва предизвикателство. Заради големите му размери, поведението му е различно от това на по-малките водовъртежи. Проучванията се оказват и възпрепятствани от пирати, които плават близо до сомалийския бряг.

 

Наблюдение отгоре

Учените подозират, че сателитните данни могат да ни дадат повече знание за Великата вихрушка. Те са анализирали наблюдения от сателити и са изследвали модели на океанска циркулация, събирани в продължение на 22 години. На базата на тези данни, учените са разработили компютърна програма, която може да идентифицира вихъра и да го следи в течение на времето. Те анализирали също и данните за морското равнище, тъй като центърът на водовъртежа се издига, образувайки нещо като могила, по-висока от обграждащия я океан.

В това ново изследване, учените установили, че водовъртежът трае около 198 дни – много по-дълго от предишните изчисления – и продължава с месеци по-дълго от очакваното, като пикът му е през декември, а понякога дори и през януари.

В най-интензивния си период, Великата вихрушка обхваща средно 275 000 квадратни километра, съобщават авторите на изследването.

Тъй като Великата вихрушка се свързва с появата на мусона, новият алгоритъм може да се използва и за откриване на модели на мусонни формации. Това може да помогне в прогнозирането на валежите, с които сезонният феномен влияе на селското стопанство в Индия, заявява водещият автор в изследването, Брайс Мелцер, който се заминава със сателитна океанография в космическия център Stennis Space Center в Мисисипи.

„Обединението на океанографията и сателитните наблюдения може да ни донесе предимство в прогнозирането на силата на мусоните, които имат огромно социално-икономическо значение“, заявява Мелцер.

Откритията са публикувани онлайн на 30-ти април тази година в списание Geophysical Research Letters.

 

Превод: Християна Иванова

Източник: LiveScience


Европейска нощ на учените 2022 г.: