Направи дарение на училище!
Резултати от проучване, проведено в болница в Тайван, бяха представени на конференция, посветена на белодробния рак, проведена през януари 2010 г.
„Ракът на белия дроб е водещата причина за смъртните случаи от рак в Тайван.“, заявява И-Хсин Лин, лекар в Медицинския университет в Тайван. Чаят и особено зеленият чай, е използван заради своите полифеноли, които са мощни антиоксиданти и оказват потискащо действие на туморогенезата.
Лин и колегите му изследвали 170 пациенти с рак на белия дроб и 340 здрави пациенти – като контролна група. Изследователите търсели някои демографски характеристики: възрастта, навиците при пушенето на цигари, потреблението на зелен чай, приема на плодове и зеленчуци, готварските практики и фамилната анамнеза за рак на белия дроб.
Сред непушачите, тези, които не пият зелен чай имали 5 пъти повишен риск от рак на белите дробове, в сравнение с тези, които пият най-малко една чаша зелен чай на ден. Сред пушачите, тези, които не пият зелен чай, имали 13 пъти по-висок риск от поява на рак на белите дробове, в сравнение с тези, които пият най-малко една чаша зелен чай на ден.
„Нашето изследване сочи, че в случай на рак на белия дроб, предизвикан от тютюнопушенето, канцерогенноста може да бъдат изменяна от потреблението на зелен чай и други фактори на околната среда.“, заявява д-р Лин.
www.sciencedaily.com
Превод: Неделин Бояджиев