Пиенето на чай подобрява здравето на мозъка според ново проучване

Скорошно проучване под ръководството на изследователи от Националния университет в Сингапур разкри, че хора, които редовно пият чай, имат по-добре организирани мозъчни области (и съответно са с по-добри когнитивни функции) в сравнение с хората, които не употребяват тази напитка. Откритието е направено след извършено проучване на невровизуалните данни на 36 възрастни индивиди.

„Нашите резултати предлагат първите доказателства за положителния ефект от пиенето на чай върху мозъчната структура и предполагат, че редовната консумация на чай оказва защитен ефект срещу забавянето на мозъчните функции, случващо се с напредването на възрастта”, обяснява ръководителят на екипа проф. Фенг Лей от Катедрата по психологическа медицина към Медицинското училище Йонг Лу Лин в Националния университет на Сингапур.

Изследването е проведено съвместно със сътрудници от Университета в Есекс и Университета Кеймбридж, а откритието е публикувано на 14 юни 2019 г. в научното списание Aging.

Ползи от редовния прием на чай

Минали проучвания показват, че пиенето на чай е полезно за човешкото здраве като положителните ефекти включват подобряване на настроението и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Всъщност резултатите от проучване, проведено от проф. Фенг и публикувано през 2017 г., сочат, че ежедневната консумация на чай може да намали риска от когнитивен спад при възрастни хора с 50%.


РЕКЛАМА:

***

След това откритие, проф. Фенг и екипът му допълнително изследват директния ефект на чая върху цялата мозъчна мрежа.

Изследователският екип набира 36-ма души над 60-годишна възраст и събира данни за тяхното здраве, начин на живот и психическо благосъстояние. Участниците също така трябвало да преминат невропсихологични тестове и ядрено-магнитен резонанс. Изследването протича между 2015 и 2018 година.

Анализирайки когнитивните резултати на участниците и ЯМР, учените установяват, че хората, които консумират зелен чай, чай от сорта улун или черен чай най-малко четири пъти седмично в продължение на около 25 години, имат по-добри показатели на мозъчните функции.

„Вземете за пример аналогията на пътния трафик – представете си областите на мозъка като дестинации, а връзките между мозъчните области като пътища. Когато пътната система е по-добре организирана, движението на превозните средства и на пътниците е по-ефективно и използва по-малко ресурси. По същия начин, когато връзките между мозъчните области са по-добре структурирани, обработката на информацията става по-ефективна”, обяснява проф. Фенг.

И добавя: „В предишните проучвания показахме, че пиещите чай имат по-добра когнитивна функция в сравнение с тези, които не консумират тази напитка. Сегашните резултати, свързани с мозъчната мрежа, косвено подкрепят предишните ни открития, като показват, че положителните ефекти от редовната консумация на чай са резултат от подобрена организация на мозъка, породена от предотвратяване на прекъсването на връзките между различните мозъчни области.”

Следваща стъпка в изследванията

Тъй като когнитивните резултати и организацията на мозъка са тясно свързани, са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре как функции като паметта възникват от мозъчните вериги, както и възможните интервенции за по-добро запазване на познанието по време на процеса на стареене. Доц. Фенг и екипът му планират да проучат ефектите от чая и биоактивните чаени съединения върху когнитивния спад.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science Daily

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: