Периорален дерматит: причинители под прикритие

 

Женското лице е едно от най-мощните оръжия за съблазняване, поради което често се стига до престараване в грижите за кожата на лицето и появата на неканени гости като малки или по-големи пъпчици, петна, раздразнения.

Сравнително честа причина за появата на възпалителни лезии по нежната женска кожа на лицето, влошаващи тяхната красота, самочувствие и комфорт, е периоралният дерматит. Често се диагностицира погрешно като розацея, някои форми на акне, себореен или алергичен дерматит, поради което и терапията в много случаи е неуспешна.

Периоралният дерматит е кожно възпаление, ангажиращо най-често областта около устните, около носа, а в някои случаи и около очите. Засяга предимно жените, особено в млада и активна възраст (между 16 и 45 години), но често засяга и децата, а поради промените в козметичните навици на мъжете напоследък често не пропуска и тях.

Не е напълно изяснена точната етиология на болестта, но се счита, че се дължи на нарушения в защитната кожна бариера, промени в бактериалната флора на кожата на лицето, хормонални изменения, промени в навиците и хигиената, някои системни заболявания.


РЕКЛАМА:

***

Към възможните причинители и провокиращи агенти за появата на периорален дерматит се включват следните:

  1. Използване на препарати, съдържащи кортикостероиди. Независимо дали се касае за мехлеми, мазила, спрейове или дори таблетки неправомерното (а понякога и вследствие на адекватна употреба за лечение на друго заболяване) използване на тези лекарства се счита за една от най-честите причини за поява на периорален дерматит.
  2. Промяна в локалната микрофлора. В някои случаи проблемът се провокира от различни видове дрожди, гъбички и бактерии.
  3. Фактори от страна на организма. Подходящ терен се създава при намаление на имунната защита, прием на перорални контрацептиви, нарушения в храносмилането.
  4. Външни фактори. Провокатор на болестта могат да бъдат ултравиолетови лъчи, вятър, високи температури, като в същото време при налично заболяване могат да доведат до утежняване на протичането.
  5. Недобра лична хигиена и вредни навици. Честото пипане по лицето, тютюнопушенето и пропускането на вечерния ритуал за почистване на грима от кожата на лицето могат да се окажат причинители на периорален дерматит.

Изключително важно е при поява на лезии в областта на лицето да се консултирате със специалист дерматолог. Самолечението може да ви навлече куп неприятности и сериозно влошаване.

 

Като цяло терапията на периоралния дерматит изисква търпение и дисциплина, често отнема седмици, дори месеци. Много често бихте си помогнали повече, ако спрете да използвате всякакви козметични средства, вместо да експериментирате с лекарства или народни илачи.

д-р Виолина Тодева – дерматолог, Стара Загора

www.todeva.com

Допълнителна информация може да намерите в medpedia.framar.bg – периорален дерматит

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: