Пенсионират лабораторните шимпанзета

Университетът на Луизиана (Lafayette’s New Iberia Research Center, NIRC) обяви, че възнамерява да премести 220 лабораторни шимпанзета в резерват, който заема площ от 236 акра в Blue Ridge, Джорджия, който се ръководи от организацията с нестопанска цел Project Chimps. Решението е част от нарастващите усилия за прекратяване на експериментите с тези животни.

„Създаваме история” – казва Sarah Baeckler Davis, съосновател, президент и CEO на Project Chimps. „Много сме развълнувани, че сме партньори на NIRC в пенсионирането на толкова много шимпанзета. Това е безпрецедентно сътрудничество и голямо събитие за шимпанзетата.”

Животните ще бъдат прехвърляни на малки социални групи за период от три до пет години, започвайки с 10 животни през юни, казва Davis.

През 2013 Националните институти по здравеопазване на САЩ (NIH) обявиха намеренията си да пенсионират повечето си лабораторни шимпанзета и да прекратят по-голямата част от изследванията си върху тези животни. Миналият юни Службата за защита на рибните ресурси и дивите животни на САЩ прекласифицира всички шимпанзета в САЩ като застрашени. През ноември NIH обявиха намеренията си да изпратят оставащите шимпанзета в резервати.


РЕКЛАМА:

***

Сред животните, които ще бъдат прехвърлени в резервата са и шимпанзетата Херкулес и Лео, които са част от двугодишна битка за правата на животните.

Превод: Росица Ташкова

Източник: www.the-scientist.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: